PISMO VISOKOG PREDSTAVNIKA

Šta je Kristijan Šmit odgovorio advokatu Ifetu Feragetu

U narednom razdoblju namjeravam se sastati s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, kako bismo raspravljali o nedostacima u sektoru pravosuđa

M. Aš.

Feraget i Šmit

Foto: Avaz


Nakon što je Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević, poslao prije nekoliko dana pismo novom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, kako bi ga upoznao s ovim slučajevima i stanjem u pravosuđu, stigao mu je odgovor iz OHR-a.

U pismu kojeg potpisuje Šmit kaže se da mu je "skrenuta pažnja na situaciju sa sudskim predmetima Memića i Dragičevića, te pokrenuto nekoliko pitanja u vezi sa stanjem pravosuđa u Bosni i Hercegovini". 

  • Odgovor Šmita Feragetu

    Odgovor Šmita Feragetu

    Foto: Avaz


 - Primio sam k znanju činjenicu da se još uvijek vode postupci po ovim predmetima i da pravda još uvijek nije zadovoljena. Ova dva slučaja još jednom ilustriraju da je potrebno još puno toga učiniti na jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Vaš rad i rad drugih pravnih stručnjaka u traženju pravde, ali i na predlaganju poboljšanja postojećeg pravnog okvira doprinosi ukupnim naporima u sektoru vladavine prava. Budite uvjereni da vladavinu prava smatram jednim od ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu. U narednom razdoblju namjeravam se sastati s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH kako bismo raspravljali o nedostacima u sektoru pravosuđa. Potom ću razmotriti i mogućnost susreta s drugim pravnim stručnjacima kako bih saslušao njihova mišljenja o tome kako se stvari mogu poboljšati - stoji u odgovoru Šmita.

Više o temi Kristijan Šmit

NA VRH

Podijeli članak na