PRESS U MOSTARU

Dragan Čović: Odluka o izmjenama Izbornog zakona mora biti kompromis između svih nas

Nadam se da ćemo ovaj posao završiti kao imperativ, imamo institucije, u njima donosimo odluke, tako da ćemo se isključivo time koristiti, kazao je Čović

Dragan Čović. M. Smajkić

Piše: M. Sm.

15.9.2021

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH izjavio je danas u Mostaru da bi do kraja septembra trebale biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. Taj proces, naglasio je on, trebala bi predvoditi međunarodna zajednica.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH,na kojoj je glavna tema bila aktuelna politička situacija u BiH, a uoči zasjedanja Predsjedništva HNS, kazao da je u vezi izmjena Izbornog zakona u zadnjih mjesec održao na desetine sastanaka zadnjih na različitm nivoima.



Oni će nas morati dovesti za sto

- Mi imamo jasno zakazan termin na kraju rujna, gdje će biti Američka i Evropska administracija. Mislim da će to biti jedan vremenski okvir u kojem će se dešavati sastanci oko izmjena Izbornog zakona BiH. Nagađam da će to biti, pet, šet dana kako bi konačno došli do dogovora, jer svi modeli izbornog zakonodavstva i oko Predsjedništva BiH i Doma naroda, ono što je krucijalno u smislu legitimnog predstavljanja i provođenja presuda Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu su na stolu. Mi smo istrošili element predlaganja i sad se vodi rasprava i priprema na nižim nivoima- kazao je Čović na konferenciji za novinare.

On je mišljenja da Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Balkan i predstavnica Evropske unije dolaze u BiH krajem septembra kako bi posao oko izmjena Izbornog zakona bio završen.

Osvrnuvši se na pismo koje je jutros na pet adresa međunarodne zajednice uputio, Čović je podsjetio da su predstavnici međunarodne zajednice mukotrpno s domaćim političarima radili na Sporazumu koji je u junu prošle godine potpisan u Mostaru, a koji je definirao rješavanje pitanja održavanja izbora u Mostaru i, upravo, izmjena Izbornog zakona BiH.

- Imali ste svjedoke koji s nama mukotrpno radili od Američka administracije, Britanske, predstavnika Evropske unije. Mi trebamo ono što smo dogovoriti prevesti u djelo, taj sporazum treba se provesti u djelo. Oni će nas morati dovesti za sto - kazao je Čović.


Komentirao je i brojke koje SDA plasira

HDZ BiH će, poručio je, dati sve od sebe da se u ovoj neizbornoj godini izmijeni Izborni zakon i osigura legitimno predstavljanje sva tri konstituvna naroda, ali i provođenje odluka Suda u Strazbura.

- Nadam se da ćemo ovaj posao završiti kao imperativ, imamo institucije, u njima donosimo odluke, tako da ćemo se isključivo time koristiti. Očekujem da će međunarodna zajednica predvoditi ovaj posaokazao je Čović.

Komentirao je i brojke koje SDA plasira o zastupljenosti naroda u institucijama.

- Ovo je moj najprivatniji komentar. Mislim da Hrvata na razini BiH u različitim institucijama vlasti ima mnogo manje nego je to po popisu stanovništva iz 2013.godine - istaknuo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.