NOVI USPJEH

Bišćanka Amra Šabić-el-Rejes dobila 750.000 dolara od vlade SAD za istraživanje

Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija, napisala je Amra Šabić-el-Rejes

Piše: A. Ka.

15.9.2021

Amra Šabić-el-Rejes. Agencije

Amra Šabić-el-Rejes (El-Rayess), profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu "Columbia", Bišćanka, koja je zbog ratnih dešavanja napustila svoju domovinu i život izgradila u dalekoj Americi, na društvenim mrežama podijelila je, kako je navela, „nevjerovatnu vijest“.

- Danas sam od svog univerziteta (Columbia Univerzitet) obavještena da sam od federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila zaista veliku nagradu u svijetu akademije u iznosu od 750.000 dolara. Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija.

S ovim sredstvima će za mene započeti veliki rad u naredne dvije godine uz naravno tim mojih studenata koji su ključan dio našeg kolektivnog uspjeha. Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema Muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo.

Sva mržnja koju sam ja lično doživjela zbog svog identiteta kao Bošnjakinja i kao Muslimanka je moja inspiracija da spriječim slična iskustva drugima bez obzira ko su i gdje su. Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje – stoji u objavi Amre Šabić-el.Rejes.


Vijest podijelila na Facebooku. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.