ZA 2021. GODINU

Vlada TK izdvojila oko pola miliona KM za podršku projektima u oblasti sporta

Sportski klub invalida sjedeće odbojke "Sinovi Bosne" iz Lukavca dobio je sredstva za učešće u Premijer ligi BiH

Ad. A. / Fena

Izdvojena sredstva za sport

Foto: Fena


Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je putem resornog Ministarstva kulture, sport i mladih izdvojila oko 500.000 KM za sufinansiranje programa i projekata 114 sportskih organizacija tokom 2021. godine.

Korištenje objekta

Ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2021. godinu u srijedu su sa kantonalnim ministrom kulture, sporta i mladih Zlatanom Muratovićem potpisali predstavnici sportskih organizacija i klubova koji su ostvarili pravo na ovaj oblik podrške.

- Ono što želim posebno naglasiti je da je ukupno raspodijeljeno 493.000 KM što je svakako nedovoljno za sport na području Kantona, ali da će Vlada TK u skladu sa mogućnostima Budžeta u narednoj godini pokušati povećati izdvajanja za sport - kazao je ministar Muratović.

Sportski klub invalida sjedeće odbojke "Sinovi Bosne" iz Lukavca dobio je sredstva za učešće u Premijer ligi BiH, te organizaciju 26. Međunarodnog memorijalnog turnira ”Edin Ibraković” i zadovoljni su izdvajanjima iz Kantona za klub posljednjih godina.

- U ove dvije godine dobili smo dovoljno sredstava koje nam mogu pomoći u radu, najviše od Ministarstva, u ovoj godini smo ostvarili najveća sredstva za oba projekta. Za jedan projekat je 13.000, a za drugi tri hiljade KM - naveo je Vehbija Tokić, predstavnik SKISO ”Sinovi Bosne” Lukavac.

Pored podrške za projekte osoba s invaliditetom, podržani su i projekti vrhunskog sporta kolektivno i pojedinačno, kvalitetnog sporta za kolektive i pojedince, zatim sport za sve u okviru koga je sportska rekreacija, potom sportski odgoj i obrazovanje, sportske manifestacije, kao i projekat pružanja usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta, saopćeno je iz pres-službe TK.

Sredstva za Mejdan

Kako se nadalje navodi, Sportsko-kulturno privredni centar Mejdan je dobio sredstva na ime ovog projekta, jer u njemu trenažni proces obavljaju brojni sportski klubovi i organizacije.

- Klubovi kojima se pokriva trošak trenažnog procesa su u najvišem rangu takmičenja. Uglavnom su to loptaški odnosno kolektivni sportovi. Iz godine u godinu sredstva se povećavaju, generalno smo zadovoljni - istakao je Jasenko Elezović, direktor SKPC Mejdan.

Nadležni i predstavnici sportskih klubova i organizacija se nadaju da će uskoro biti povoljnija epidemiološka situacija, kako bi se mogli vratiti u normalne tokove rada, ostvarivali dobre rezultate i uživali u onome što najviše vole. Istovremeno, vjeruju da će i podrška narednih godina biti još veća, navodi se u saopćenju.

Više o:

Vlada TK Sport
NA VRH

Podijeli članak na