REAKCIJE

Ruski ambasador u BiH Kalabuhov: Visoki predstavnik ne treba da obezbijedi ulazak BiH u EU

Prema njegovim riječima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonskih ovlaštenja ne dozvoljava da se donose mjere koje se tiču zakonodavstva

D. H.

Igor Kalabuhov

Foto: Arhiv


Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ponovio je stav Ruske Federacije da Christian Schmidt nema neophodni međunarodni pravni legitimitet za visokog predstavnika u BiH i kazao da se OHR pretvorio u kočnicu na putu suverenog razvoja BiH, zbog čega bi trebalo da bude zatvoren.

- Po nama, cijela procedura se, ako bismo je opisivali dvjema riječima, svodi na to da Upravni odbor Vijeća za provođenje mira bira visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN-a ga odobrava ili potvrđuje - kazao je Kalabuhov.

Posao za odgovarajuće institucije BiH

Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka (Inzka) da nametne "Zakon o zabrani negiranja genocida", Kalabuhov je ocijenio da je ova odluka bila pogrešna, ističući da su bonska ovlaštenja zastario mehanizam, instrument koji ne treba da se upotrebljava u suverenoj državi.

- Nažalost, naši zapadni partneri tumače situaciju u tom smislu da su bonska ovlaštenja univerzalno sredstvo koje može upotrebljavati visoki predstavnik - rekao je Igor Kalabuhov za ATV.

Prema njegovim riječima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonskih ovlaštenja ne dozvoljava da se donose mjere koje se tiču zakonodavstva.

- To je posao za odgovarajuće institucije BiH i drugi razlog zbog kojeg mi se čini da je odluka Valentina Inzka bila pogrešna jeste da ona nije bila motivisana interesima izbalansiranog pristupa, nego nekim drugim interesima, a među njima ja sumnjam i na neke moralne interese samog gospodina Inzka - kaže Kalabuhov.

Ruski ambasador u BiH je rekao da visoki predstavnik treba da odražava usaglašene stavove konstitutivnih naroda i građana BiH.

Realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma

- Način na koji je Inzko upotrijebio bonska ovlaštenja je neosnovan i, kako smo već ukazali, doveo je do krize, ne samo u BiH, već i u cijelom balkanskom regionu - kazao je Kalabuhov.

On je rekao da glavna uloga visokog predstavnika nije u obezbjeđivanju kretanja BiH ka evropskim institucijama, o čemu Ruska Federacija neprestano govori, već je to zadatak čelnika delegacija EU i odgovarajućih struktura i organa u BiH.

- Glavni zadatak visokog predstavnika je realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i, po nama, visoki predstavnik ne treba da obezbijedi ulazak BiH u EU, nego prvenstveno da riješi egzistencijalno pitanje uspostavljanja povjerenja, strpljenja, mira u BiH, na osnovu čega će sami građani BiH određivati svoje spoljnopolitičke prioritete – kazao je Kalabuhov.

NA VRH

Podijeli članak na