NOVINE U ZAKONU O PIO

Vanbračni partneri smatraju se članom porodice umrlog osiguranika

Vanbračnim partnerom smatra se osoba koja je takvom definirana Porodičnim zakonom Federacije BiH, a koja je svoj status utvrdila u sudskom postupku

Drljača: Izmjene usvojene. Fena

Ad. A. / Fena

16.9.2021

Vlada FBiH na današnjoj je sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim se otklanjaju nejasnoće i preciziraju neke norme u postojećem zakonu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je kako je 2018. godine kada je usvojen Zakon o mirovinskom osiguranju, usvojen i zaključak da Vlada FBiH prati stanje u toj oblasti, da napravi analizu te u skladu s tim predloži izmjene i dopune Zakona.


Odredbe se već primjenjuju

- Ovaj prijedlog zakona ima 11 članova i dobar dio njih je kroz ranije zaključke Vlade proveden tako da mi u tehničkom smislu uređujemo zakon, ali te odredbe se već primjenjuju, pogotovo kada se radi o odredbama koje se odnose na presude Ustavnog suda FBiH - izjavio je ministar Drljača.

Novina u Zakonu je i mogućnost izvanrednog usklađivanja mirovina pod uvjetom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u Proračunu Federacije BiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Ranije se vanredno usklađivanje penzija moglo dogoditi u slučaju da je BDP rastao minimalno tri posto u dvije uzastopne godine, precizirao je Drljača.

Izvanredno usklađivanje mirovina neće se odnositi na najviše mirovine ostvarene po zakonu dok odnos najviše i najniže mirovine ne dosegne odnos 1 na prema 5.

Izmjenama Zakona također je definirano da se na policijske službenike s državne razine, koji žive na području Federacije BiH, prilikom odlaska u penziju i izračuna penzije primjenjuju ista pravila koja važe i za policijske službenike s federalne razine.


Povrede na radu

Novost je i da se sudionicima u pripremi i obrani BiH za svaku punu godinu ostvarenog posebnog staža računa jedan bod, umjesto dosadašnjih 0,5.

- Na taj način iskazujemo poštovanje i otklanjamo nepravdu koju smo imali prema borcima. Ova norma je bila jako bitna i svi koji smo radili na tom projektu imali smo poseban odnos prema ovoj normi – kazao je ministar.

Kada su u pitanju ozljede na radu, Drljača je istaknuo kako se ozljedom na radu smatraju i ozljede koje su nastale u pripremi i obrani BiH od 1991. do 1995. godine.

- Na ovaj način smo omogućili udovicama poginulih boraca, koje nisu imale ravnopravan status da ostvare pravo. Ovo je novina koju smo mi i kroz ranije odluke i zaključke Vlade FBiH implementirali od 2019. godine - kazao je Drljača.

Dopunjena je i odredba po kojoj se sada članom porodice umrlog osiguranika smatra i vanbračni partner. Vanbračnim partnerom smatra se osoba koja je takvom definirana Porodičnim zakonom Federacije BiH, a koja je svoj status utvrdila u sudskom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.