GRADONAČELNIK BANJA LUKE

Stanivuković kontra Dodika: BiH je neodvojiva od srpskog naroda, odricati se BiH je odricanje od historije

Stanivuković je izjavio da je BiH zemlja i srpskog naroda koji tu baštini vjekovnu historiju

Draško Stanivuković i Milorad Dodik. Arhiv

Piše: D. Hadžović

17.9.2021

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je, zajedno s ostalim liderima iz RS, prisustvovao obilježavanju Dana srpskog jedinstva u Beogradu. Ipak, u odnosu na Milorada Dodika, Stanivuković je dao daleko trezveniji i realniji prikaz odnosa u Bosni i Hercegovini.


Samo što se nismo odcijepili' i tako 20 godina i to je samo predizborni trik

Za razliku od Dodika koji je ponavljao isti skup jednih te istih fraza, poput toga da on nije Bosanac, da BiH nije zemlja Srba, da je RS država te da će ovo biti vijek sprskog ujedinjenja, Stanivuković je u svojim izjavama potpuno odstupio od ovog narativa. Na novinarski upit da prokomentira Dodikovo pozivanje na odcjepljenje RS-a od BiH i njeno pripojenje Srbiji, Stanivuković je rekao da su to "obične fraze".

- Ja znam šta bih trebao reći da bih dobio aplauz s jedne i gnusnu kritiku s druge strane. Treba zadržati hladnu glavu i voditi mudru politiku. Mislim da je greška lagati svoj narod. Imamo politiku iz RS-a, koja svaki dan govori 'samo što se nismo odcijepili' i tako 20 godina i to je samo predizborni trik, kaže Stanivuković.



Ja živim u Republici Srpskoj i to je dio Bosne i Hercegovine

Nakon toga Stanivuković je izjavio da je BiH zemlja i srpskog naroda koji tu baštini vjekovnu historiju.

- BiH je neodvojiva od srpskog naroda. Odricati se BiH je odricanje vijekovne historije svog naroda. Čudi me da neko ko ima 60 godina kao Dodik to ne zna i da se želi odreći deset vijekova svoje historije. Ja živim u Republici Srpskoj i to je dio Bosne i Hercegovine. Dodiku je odzvonilo i on se koristi jeftinim trikovima. Dobijete kratkotrajni aplauz ali nema fajde od toga, zaključio je Stanivuković.


Naglasio je da za Srbe nije mudro odricati se BiH i evropskih vrijednosti.

- Onda slušate jednog Srbina iz RS-a, koji se predstavlja velikim Srbinom, gospodina Dodika, koji kaže mi smo najbolji, mi smo jedini, sami protiv svih, svijet je protiv nas, zapad nam je neprijatelj. Onda imate glas iz Srbije koji kaže Njemačka je naš prijatelj, hvala im za investicije. To je glas razuma, podcrtao je Stanivuković.

Iako mnogi Stanivukoviću s pravom zamjeraju njegove povremene nacionalističke ispade i nesmotrene poteze, poput slikanja iza zastave Ravnogorskog četničkog pokreta, pogrešno je, nekorektno i politički nepametno Stanivukovića i Dodika stavljati u istu ravan.

Pored činjenice da se radi o političaru nove generacije, Stanivuković, za razliku od Dodika, još jednom potvrđuje da nije političar neprijateljski nastrojen prema Bosni i Hercegovini ili bilo kojem njenom narodu. Ne koristi se ispraznim nacionalisitčkim fanatizmom, ne izaziva sukobe i svakako je osoba s kojom je moguće raditi na izgradnji pravednijeg i funkcionalnijeg društva za sve. I to svakako ne treba odbacivati zbog činjenice da to što radi nije, a svakako i ne može biti, uvijek po ukusu dominatnog mišljenja u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.