NISU ZADOVOLJNI

Zaposleni u državnim institucijama najavili nove proteste u Sarajevu

Zaposlenici državnih institucija su i ranije protestovali jer su nezadovoljni uslovima rada

Naveli razloge. Agencije

A. Ka.

17.9.2021

Zaposlenici državnih institucija Bosne i Hercegovine su najavili proteste za ponedjeljak, 20. septembar, ispred zgrade Parlamenta BiH s početkom u 11 sati.

Kao razloge protesta iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine naveli su:

1. Nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji zaposlene, kako su naveli, dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštititi ljudska prava. Tvrde da žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov za zaštitu. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama. Napomenuli su da je ugovor tri, kako su ukazali, reprezentativna sindikata dostavljen Vijeću ministara na potpisivanje 13. decembra 2019., ali još nije potpisan;

2. Neusvajanje budžeta za ovu godine, a kojeg je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo i uputilo u dalju proceduru. Smatraju da je riječ o diskriminirajućoj osnovici za obračun plate – 475,69 KM, a za koju tvrde da nije povećana zadnjih deset godina i koja ugrožava, kako su naveli, preživljavanje zaposlenih u državnim institucijama;

3. Dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija, koja je dovela zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.

- Zaposleni na nižim nivoima vlasti imaju 20 do 30 posto veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou - naveli su.

4. “Uskraćivanje prava na život”. Pri stavu su da su im vladajuće stranke kontinuiranom politikom uskratile pravo na život. Ponovili su da ne mogu preživjeti od plate i poručili nadležnima: “Gospodo, pokušajte da zamislite kako majka sa djetetom živi od 475 KM mjesečno osnovne plate;

5. To što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nema informaciju da postoje i državni službenici i zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine (zaključak da se povećaju najniže plate u vojsci i policiji), saopćili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

6. Mnogi građani, a i neki novinari ne znaju da smo mi državni službenici i uposlenici u institucijama BiH, da su nam plate veoma niske. Mi nismo parlamentarci čija su mjesečna primanja između 6.000 i 8.000 KM.

Podsjećamo, zaposlenici državnih institucija su i ranije protestovali jer su nezadovoljni uslovima rada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.