RAZGOVOR

Adnan Ćerimagić: "Otvoreni Balkan" je koristan za ekonomiju

Prioritet međunarodne zajednice da Šmit bude prihvaćen od svih aktera kako bi mogao raditi svoj posao, kaže Ćerimagić

Ćerimagić: Važno članstvo i u jedinstvenom tržištu EU. Arhiv

Piše: Alen Bajramović

19.9.2021

Dileme u vezi s “Otvorenim Balkanom” koje postoje u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, ali i EU, nisu vezane za ekonomski segment, već za ono čega u inicijativi nema, kazao je za “Avaz” Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI).


Određeni strahovi

A nema u EU, tvrdi on, već postojećih regionalnih organizacija kao što su CEFTA i RCC, a nema ni u naznakama nekih konkretnih političkih koraka za unapređenje povjerenja u regionu.

- Čak naprotiv, neki od ključnih političkih aktera u Srbiji i BiH govore o ovoj inicijativi kao instrumentu za ujedinjenje Srba, što udara na najveće strahove nekih u BiH, Crnoj Gori i Kosovu. Ipak, bez obzira na to da li govorimo o zajedničkom regionalnom tržištu ili “Otvorenom Balkanu”, ekonomski aspekti takvih inicijativa su, sasvim sigurno, dobrodošli i korisni za region - pojašnjava Ćerimagić.

On smatra da ovakve inicijative neće dovesti do značajne ekonomske transformacije regiona i sustizanja prosjeka EU, jer, da bi se to dogodilo, potrebna je integracija ekonomije regiona s puno bogatijim tržištem EU.

- Zato u ESI-ju zagovaramo da EU zemljama zapadnog Balkana ponudi članstvo u jedinstvenom tržištu EU, kao međukorak do članstva u EU. Na način kako su to 90-tih uradile Švedska, Austrija i Finska. To bi omogućilo zemljama zapadnog Balkana da uživaju slobode kretanja roba, ljudi, kapitala i usluga, a vjerujemo da bi i EU na taj način vratila ugled i utjecaj u regionu koji je nekada imala - ističe Ćerimagić.


Sedam sedmica

Sedam sedmica od početka mandata visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) njegov, ali i prioritet međunarodne zajednice je da on što prije bude prihvaćen od svih aktera kako bi mogao raditi svoj posao.

- Da bi se to postiglo, u BiH, regionu i Evropi održava se puno sastanaka i vodi se puno, nekad i paralelnih, razgovora koji, očekivano, kod mnogih stvaraju određenu dozu nervoze i nestrpljenja - smatra Ćerimagić.



Direktni kontakti

- Nervoza nikada nije dobar vodič u donošenju političkih odluka. Zato je važno da politički akteri i institucije u BiH budu u direktnom kontaktu s partnerima u EU, UK i SAD i da u potpunosti razumiju izazove i mogućnosti vezane za ovo pitanje - ističe Ćerimagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.