NAJAVIO I PRIJAVE

Konaković o šokantnim snimcima: Osmica priznao da prisluškuje pola grada, moramo uvesti red u OSA-u!

Ako nastave da rade nezakonito, bahato i brutalno, bojim se da će izazvati nezakonite reakcije normalnog svijeta, istakao Konaković

Elmedin Konaković. Arhiv

Piše: D. H.

18.9.2021

Počele su pristizati reakcije nakon što je "Avaz" objavio šokantne snimke razgovora direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Na snimcima se, između ostalog, može čuti Mehmedagić kako pokušava kod Tadić utjecati na tok i način istrage njegove lažne fakultetske diplome, a što državna tužiteljica odbija uz poruku da se ne može miješati u rad tužitelja Tužilaštva BiH.

OSA BiH se jučer oglasila navodeći kako je Mehmedagić bio na “zvaničnom sastanku” u Tužilaštvu BiH, čime su praktičnu potvrdili da je Mehmedagić iskoristio zvanični susret direktora OSA-e i glavne tužiteljice da lobira za odluke u predmetu koji se vodi protiv njega.

Povodom objavljivanja ovih skandaloznih snimaka, na svom Facebooku reagirao je predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković, čiju reakciju prenosimo u nastavku.

Dalida Burzić reketirala

- Prvi čovjek OSA-e u razgovoru koji je neko snimio obavještava glavnu tužiteljicu Tadić da ima saznanja da je glavna tužiteljica Dalida Burzić reketirala osobe protiv kojih je radila istragu u slučaju “Zadruga”. Vrlo slikovito to objasni. Kaže još i da će dvadesetak tužilaca progovoriti u procesu disciplinskog postupka protiv Burzić.

U tom procesu sam lično bio predmet jer je, kako su svjedočili neki tužioci, Burzić naložila tužiocima da mi “nešto nađu”. Burzić na kraju nije odgovarala ni disciplinski. Mehmedagić je tokom razgovora nekoliko puta pozvao glavnu tužiteljicu da “dođe kod njega i posluša audio snimke”, o različitim temama. Priznao je da prisluškuje razgovore tužilaca sa tužiocima, novinara, običnih ljudi. Po ovome što govori prisluškuje pola grada. I o tome sam govorio i pisao ranije.

Dok govori o reketiranju od strane Dalide Burzić, obje sagovornice uglas viču “nemoj nam to pričati”. To je naše trenutno stanje. Ovo su najodgovorniji ljudi za uspostavljanje pravde i reda u društvu. Ako u ovom segmentu ne uvedemo red, u agencijama, tužilaštvima i sudovima, ovo društvo nema šansu da opstane.


"I ne znam šta je za ovog srednjoškolca gore, da je snimao ili da je snimljen"

Ako nastave da rade nezakonito, bahato i brutalno, bojim se da će izazvati nezakonite reakcije normalnog svijeta. I ne znam šta je za ovog srednjoškolca gore, da je snimao ili da je snimljen. I mi se kao čudimo kad za saradnike angažuje likove iz crtanih filmova i razne mulahusiće. Lik koji treba da nas između ostalog informiše i o aktivnostima koje se protiv branilaca vode u susjednim zemljama, koji treba da informiše o rutama droge, terorizma. Bošnjak po struci. Ako tužilaštva na osnovu ovih izjava ne pokrenu aktivnosti o utvrđivanju činjenica o navodima Mehmedagića glede reketiranja privrednika od strane Burzić, podnijećemo prijavu u skladu sa propisima ove zemlje. I za pravdu ćemo se boriti svim srcem.

Podsjećanja radi, prvi čovjek OSA-e je Komisiji za nadzor nad radom OSA-e kao dokaz o završenom fakultetu dostavio diplomu koja ne postoji. Dostavio je dakle falsifikat. Kod tužiteljice Tadić je došao da izrazi čuđenje zašto to neko istražuje? - napisao je Konaković na Facebooku.


Status na Facebooku Elmedina Konakovića. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.