ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Spašavanje američkih vojnika je junački podvig

Drago mi je da smo odali počast našim precima, rekao je Dodik

D. H.

Dodik u selu Boljanić

Foto: Srna


Spasavanje američkih vojnika u akciji "Halijard" predstavlja junački podvig, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tokom obilježavanja operacije "Halijard - vazdušni most",  akcije spašavanja američkih vojnika izvan linija fronta u Drugom svjetskom ratu.

- Drago mi je da smo odali počast našim precima - rekao je Dodik.

U selu Boljanić, kod Doboja, danas su položeni vijenci u znak sjećanja na akciju "Halijard - vazdušni most" prije 77 godina.

Vijence su položili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić-Tepavčević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije.

Spašavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD u saradnji sa Četničkim pokretom generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao "Operation Halyard". 

Sa jačanjem savezničke bombarderske ofanzive protiv Osovine, sve veći broj vazduhoplovaca ostajao je iza neprijateljskih linija uslijed prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona. Zbog toga je na osnovu naređenja generala Ikera (engl. Ira Eaker) od 24. jula 1944.osnovana Jedinica za spašavanje vazduhoplovnih posada (engl. Air Force Air Crew Rescue Unit (ACRU)). Ova jedinica evakuisala je ukupno 5.700 američkih vazduhoplovaca. Najviše njih, 2.350, evakuisano je iz Jugoslavije. Od toga, 343 su evakuisana sa četničke teritorije, a preko 2.000 sa partizanske.

Više o:

Milorad Dodik RS
NA VRH

Podijeli članak na