MANIFESTACIJA

Obilježena 30. godišnjica od formiranja Patriotske lige Tuzla

Održan je i čas historije, položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču, upriličen defile kroz grad, a nakon toga su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji

L. K. P. / FENA

Upriličen defile kroz grad

Foto: Agencije


Okupljanjem pripadnika Patriotske lige Tuzla, predstavnika ostalih boračkih organizacija i patriota Tuzle ispred objekta gdje je na današnji dan 18. septembra 1991. godine formirana ta jedinica, počela je manifestacija obilježavanja 30. godišnjice od formiranja jedinice Patriotske lige Tuzla čiji je zadatak bio organizirati i izvršiti pripreme za pružanje oružanog otpora JNA i srpsko-crnogorskom agresoru, koji je u to vrijeme sve otvorenije prijetio suverenitetu Republike Bosne i Hercegovine.

Održan je i čas historije, položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču, upriličen defile kroz grad, a nakon toga su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji.

  • Položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču

    Položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču

    Foto: Agencije


Prvi komandant jedinice Patriotske lige Tuzla Salim Hodžić je ovom prilikom istakao da je jedinica formirana u tajnosti, bila često meta kontra-obavještajnih službi i organa državne bezbjednosti Tuzle, te da su sastanci bili često puta održavani i u Lukavcu, Živinicama, Kalesiji.

- Poslije 30. godina je zaista teško doći na isto mjesto jer naviru sjećanja i emocije ali smo svi ponosni na činjenicu da smo branili Bosnu i Hercegovinu od agresije i sa istoka i sa zapada kao i iznutra - kazao je Hodžić.

On je još između ostalog kazao da se jedinici Patriotske lige pogrešno spočitava podatak da jednonacionalna, Bošnjačka ili formacija SDA stranke, već da je to bila jedinica u kojoj je bilo oko 25% nebošnjačke populacije stanovništva i građana Tuzle.

O nastanku Patriotske lige te osjećanjima i emocijama, danas nakon 30. godina govorio je i Emir Razić, predsjednik Kluba PL Tuzla koji je između ostalog kazao da se osjeća ponosnim na ono što je radio prije 30. godina.

Obilježavanje godišnjice će se završiti večeras u BKC TK u Tuzli izložbom ratnih fotografija Amela Emrića, saopćili su organizatori.

NA VRH

Podijeli članak na