VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Šmit: Bonska ovlaštenja su alati koji mi stoje na raspolaganju

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu

L. K. P. / FENA

Šmit: Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH

Foto: Agencije


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na raspolaganju.

- Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma – kazao je Šmit u intervjuu BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju - kazao je Šmit te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

- Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe - kazao je.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Šmit poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

- Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari - kazao je Šmit.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

NA VRH

Podijeli članak na