ŽUSTRA REAKCIJA

Čolpa: Komšić preko Begića sada optužuje i SAD da radi za Čovića

Vrlo je opasno da se svađamo sa svim i svakim i da od prijatelja pravimo neprijatelje

Nihad Čolpa. Arhiv

Piše: D. H.

19.9.2021

Povodom gostovanja na Face TV Zlatana Begića, zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na svom Facebook profilu oštro je reagirao Nihad Čolpa, zastupnik u Parlamentu FBiH. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.


Šokantni i skandalozni navodi

- Čekao sam da prođe jedan dan od emisije na FACE TV, kako bih ostavio dovoljno vremena članu Predsjedništva Željku Komšiću i DF-u da demantiraju šokantne i skandalozne navode zamjenika predsjedavajućeg kluba DF-a u Parlamentu BiH Zlatana Begića, ali se to nije dogodilo. Očigledno je Begić glasnogovornik svog šefa i stranke.

Nije sporno da "ne želimo" dati "na sebe" i da se odlučno "suprostavimo" onima koji svim građanima Bosne i Hercegovine rade o glavi, a takvih je mnogo, ali je vrlo opasno da se svađamo sa svim i svakim i da od prijatelja pravimo neprijatelje.

Begić je sinoć bez ikakve valjanje argumentacije optužio ambasadora SAD-a Nelsona da se pridružio Čoviću i da radi na destrukciji države.

Podsjećam, izjava Begića glasi: “Gospodin Nelson je u jednom momentu iskočio iz smjernica američke politike, svrstao se prema ovome sto se radi trenutno. Imate dinamiku događaja, događaji pristižu jedni druge. Na strani ovih snaga, s jedne strane imate pritisak prema izbornog zakonu, imate opstrukciju institucija i to je privuklo pažnju Vašingtona. Otprilke prije dva tri dana, imate imenovanje Palmera i to je privuklo pažnju Vašingtona koji je izdao upozorenje Nelsonu da se vrati u okvire američke politike i onoga sto je Blinken napisao u svom pismu... Nelson se pridružio Čoviću. Ova stvar se priprema nekoliko godina.”

Na osnovu činjenica možemo konstantovati da se Begićeva stranka priključila Čoviću prije nego što je to uradio bilo ko drugi sa zapada. Podsjećam, prvo je DF vratio Čovićev HDZ u vlast 2015. godine, da bi 2019. godine na državnom nivou spojio Čovića i Dodika uz neuspostavljanje vlasti na nivou FBiH i tako HDZ-u dao mehanizam blokade FBiH na osnovu kojeg zahtjeva izmjene Izbornog zakona. Čović i Dodik ni u najboljim snovima nisu mogli sanjati da će ovako dobro proći sa strankom koja se navodno zalaže za građansku državu.

Zatim je Begić iznio stav koji glasi: “Ne radi se o blokadi, radi se o državnom udaru, o uvođenju anarhije koja može da nas skupo košta”.


Zlatan Begić: Iznio niz šokantnih optužbi. Arhiv

Oklopna vozila Srbije u BiH

Ovako zastrašujuće navode Begić iznosi nakon što je njegov šef, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prihvatio održavanje vojne vježbe između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na teritoriji BiH početkom oktobra. Pritom je vježbu usaglasio i dogovorio Begićev stranački kolega Ministar odbrane Sifet Podžić, a kako sada stvari stoje, na vojnoj vježbi će učestvovati oklopna vozila koja je Srbija nedavno dobila od Rusije. Zahvaljujući Begićevim stranačkim kolegama od 06.10.2021. godine gledat ćemo ruski vojni šou u našoj državi.

U narednoj uznemirujućoj izjavi Begić tvrdi: “Dodik ima zeleno svjetlo da krene u nešto što se zove “final solution” ili “konačno rješenje” u BiH. To zeleno svjetlo je dobio od vodećih zemalja EU, isti onih koji su poslali Šmita (Schmidt) ovdje, istih onih koji su odabrali moment kada će se stvari dešavati, a to je momentum kada su SAD preokupljenje krizom u Afganistanu, kada jedna administracija odlazi, druga dolazi.“

Ako je zaista dramatično i da idemo ka anarhiji kako Begić navodi, takvo stanje može biti jedino posljedica katastrofalne dugogodišnje politike Begića i njegovih stranačkih kolega. Budući da su Begićevi stavovi uznemirujući, odgovorno bi bilo da Komšić i Podžić odmah danas otkažu vojnu vježbu sa Srbijom, kao i da sjednu u avion i odu na sastanke u Vašington, Brisel, Berlin i London. Ukoliko to ne urade, možemo zaključiti da su počinili veleizdaju ili je Begićeva uloga u emisiji na FACE TV bila isključivo u svrhu dizanja dodatnih tenzija i zastrašivanja građana ne uzimajući u obzir visinu cijenu koju možemo platiti za njegove optužbe prema našim zapadnim prijateljima. Ako pak Begić svjesno širi zabrinjavajuće dezinformacije za političku korist, to je u pravilu zadnja faza ludila gubitnika koji sebe pokušava spasiti tako što govori: “ Svi su protiv nas”, a takvih prizora smo se kroz historiju mnogo puta nagledali.


Teške i smiješne optužbe

Budući da Begić dolazi iz vladajuće stranke, naredna tvrdnja je šokantna: “Ova stvar se priprema nekoliko godina, vi trebate znati da u posljednje tri godine djeluje grupa koja je bila prisutna u vrijeme dešavanja i prije dešavanja Arapskog proljeća. Ona djeluje na prostoru BiH u posljednje tri godine. Grupa koja služi da fokusira određene događaje, momentume koje mogu privući pažnju javnosti, mobilisati mase i razvaliti države. Na čelu te grupe mladi gospodin iz Beograda, sasvim slučajno internacionalna ne grupa. Dakle, grupa koja pokriva cijeli svijet. Ne mogu se sjetiti imena mladog gospodina, ali rekao sam Vam za Nelsona, naravno tu je i gospodin Satler koji je već tri godine izvršilac radova kada je o svemu tome riječ.”

Begićeve tvrdnje da su Nelson i Satler dio međunarodne grupe koja je imala sumnjivu ulogu prije i početkom Arapskog proljeća, a kojoj je šef mladi gospodin iz Beograda, zaista su teške, ali i smiješne optužbe. Svi znamo da šef Nelsonu i Satleru ne može biti niko iz Beograda. Također, ostaje nejasno zašto je DF prije manje od dvije godine, tačnije 23.12. 2019. godine, pristao na formiranje Vijeće ministara BiH sa Dodikom i Čovićem bez Vlade FBiH, ako prema Begićevim navodima zavjerenička grupa u BiH djeluje tri godine.

Obraćam se javnosti sa ciljem da se ove zaista teške tvrdnje razjasne i da naši prijatelji na zapadu znaju da ne mislimo svi kao Begić i DF. Djelovanje političkih aktera koji svojim populizmom stvaraju lažno samopouzdanje kod građana, dovelo je do toga da BiH više nije ravnopravna strana u razgovorima o njenoj budućnosti, već je tema drugih. Na takvu stvarnost ne smijemo pristajati, vrijeme je da praznu i šuplju priču zamijenimo sa konkretnom akcijom. Još nije kasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.