PRENOSIMO

Zašto VSTV šuti o pokušajima Osmana Mehmedagića da utječe na rad Tužilaštva BiH?

Dao je sebi Mehmedagić, dakle osumnjičeni, za pravo da traži od Tadić da izda naređenje postupajućem tužitelju kako i na koji način smije istraživati njegove lažne fakultetske diplome, piše Pressmedia

Halil Lagumdžija i potpredsjednice VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović. Arhiv

Pressmedia

19.9.2021

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH još uvijek se nije oglasilo o pokušajima direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića da utječe na tok krivičnog predmeta koji se vodi protiv njega, a što je otkriveno nakon objave snimka razgovora Mehmedagića s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić, piše Pressmedia.

Snimci koje je objavio portal "Avaza" na najbolji način ilustruju kakvim su sve pritiscima izloženi državni tužitelji, a upravo je VSTV BiH organ koji bi trebao stati uz nositelje pravosudnih funkcija i štiti njihovu nezavisnost. Istrage u krivičnim predmetima sprovode se prema Zakonu o krivičnom postupku BiH koji je definisao da je kompletan tok istrage u nadležnosti postupajućeg tužitelja.

To znači da političke stranke, direktori raznih agencija, pojedinici ili pak osumnjičene strane ne smiju se miješati u tok istrage i ni na koji način pokušavati vršiti pritisak na rad tužitelja. Direktor OSA BiH Osman Mehmedagić odlučio je da postupi drugačije i na sve načine pokuša izlobirati kod glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić najpovoljnije odluke u vezi s predmetom u kojem zvanično ima status osumnjičenog.


Direktor OSA BiH išao toliko nisko da je tužitelja proglasio “ludim”

Dao je sebi Mehmedagić, dakle osumnjičeni, za pravo da traži od Tadić da izda naređenje postupajućem tužitelju kako i na koji način smije istraživati njegove lažne fakultetske diplome, a što se može čuti iz dva objavljena snimka razgovora. Ovo predstavlja jedan od najvećih pravosudnih skandala od kojeg je samo gora šutnja VSTV-a BiH na pokušaje direktora OSA BiH da utječe na rad pravosuđa.

Na snimcima se čuje da Mehmedagić komentariše i pokušava utjecati na zvanične dopise koje postupajući tužitelj šalje, odnosno da problematizira informacije koje tužitelj traži u okviru same istrage tražeći od Gordane Tadić da postupajućeg tužitelja stavi pod kontrolu.

Direktor OSA BiH išao je čak toliko nisko da je u jednom momentu konstatovao da je tužitelj “lud”, ali i da će on iskoristiti sve moguće resurse agencije kojom upravlja da se odbrani od optužbi Tužilaštva BiH. U jednom momentu otvoreno je i zaprijetio Gordani Tadić da će, ukoliko se nastavi istraga protiv njega, sve pustiti u medije jer mu zakon to omogućuje, piše Pressmedia.

Osumnjičeni Mehmedagić zamjerio je glavnoj tužiteljici i što nije skinula s predmeta postupajućeg tužitelja, odnosno što taj predmet nije dodijelila nekome drugom. Da stvar bude gora, nakon objave snimaka oglasila se OSA BiH koja je potvrdila da je Mehmedagić kod Tadić bio na “zvaničnom sastanku” u svojstvu direktora OSA BiH. Na zvanični sastanak nije otišao kako bi razgovarao o borbi protiv organiziranog kriminala, utjecaja vanjskih faktora ili pak hapšenja boraca Armije BiH u Srbiji već kako bi lobirao za odluke u predmetu koji se vodi protiv njega lično.


U jednom momentu Mehmedagić otvoreno priznaje da je službu podredio tome da se izrekne disciplinska sankcija postupajućem tužitelju, a sam tok razgovora govori kako je tim putem krenuo motivisan činjenicom da ga postupajući tužitelj istražuje. Treba istaći i kako Osman Mehmedagić ima svog advokata u predmetu koji se vodi protiv njega i kako bi u pravnim državama sva službena korespondencija vezana na predmet bila vođena na relaciji advokat-postupajući tužitelj, a niko na relaciji optuženik-glavni tužitelj.

Ako Osman Mehmedagić na ovakav način komunicira s glavnom državnom tužiteljicom s pravom se postavlja pitanje na šta uopšte liče njegovi sastanci s čelnicima VSTV-a BiH, a s kojim je također imao “zvanične sastanke” na temu pokušaja diskreditiranja svih nositelja pravosudnih funkcija koji imaju ikakve veze s njegovom fakultetskom diplomom.

Postavlja se pitanje da li su pod prijetnjama Mehmedagića da će službu podrediti vlastitoj zaštiti i da će sve pustiti u javnost poklekli članovi VSTV-a BiH. Sumnju u to da su Osman Mehmedagić i SDA stavili VSTV BiH pod svoju kontrolu baca i činjenica da je prije nekoliko mjeseci član VSTV-a Mahmut Švraka došao s Osmanom Mehmedagićem u Centralu SDA gdje ga je dočekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Prema pisanjima medija, Švraki su date instrukcije kako da glasa u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a koja izriče sankcije Goradni Tadić. Pod pritiskom javnosti predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija odstranio je Švraku iz disciplinske komisije.


Mehmedagić je sigurno uspio staviti Sud BiH pod svoju kontrolu

Odluke VSTV-a BiH za sada idu na ruku Osmanu Mehmedagiću. Uspio je doći do predsjednika VSTV-a i na zvaničnom sastanku otračati glavnu državnu tužiteljicu i postupajućeg tužitelja u predmetu koji se vodi protiv njega. Na ruku mu ide i odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a u predmetu koji se vodi protiv njegovog prijatelja, predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Također, na ruku mu ide i odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a kojom je Gordana Tadić udaljena s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Mehmedagić je sigurno uspio staviti Sud BiH pod svoju kontrolu, a pravo pitanje je da li je to uspio učiniti i s VSTV-om koji očito pleše kako Mehmedagić svira. Zamisao SDA je da nakon Suda BiH i VSTV-a pod svoju kontrolu stave Tužilaštvo BiH. Tako će, prema zamisli Mehmedagića, VSTV nakon eventualnog odlaska Gordane Tadić imenovati nekoga lojalnog njemu i SDA na mjesto v.d. glavnog tužitelja. Taj neko trebao bi “posušiti” sve istrage koje se vode protiv njega i kadrova SDA, a one predmete za koje su već podignute optužnice “posušit” će Ranko Debevec u Sudu BiH.

Na kraju, bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio je s punim pravom ostavku nakon što je u javnost procurio snimak njegovog razgovora s članicom VSTV-a, a koji se odnosi na zapošljavanje. Pravo pitanje je koja je razlika između snimka Tegeltije i snimka Mehmedagića? Tegeltija više nije predsjednik VSTV-a, a Mehmedagić i dalje sjedi u stolici direktora OSA-e, zaključuje se u tekstu Pressmedie.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.