PIŠE THE BOSNIA TIMES

“ČUDO” OD (ALIJINE) DRŽAVE: Da je Gordana Tadić zaustavila istrage protiv vrhuške SDA, bila bi zaštićena i slavljena kao heroina

Sasvim je postalo jasno kako SDA upravlja Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) BiH te da upravo neki članovi VSTV-a omogućavaju provođenje politike SDA i rješavanja nepodobnih nositelja pravosuđa koji nisu njihovi poslušnici

The Bosnia Times

Avdo Avdić, Osman Mehmedagić i Gordana Tadić

Foto: The Bosnia Times


Bosna i Hercegovina je država u kojoj je izgleda sve moguće ako ste pripadnik Stranke demokratske akcije (SDA) i štovatelj lika i djela Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, piše The Bosnia Times.

Naime, nakon što je izašao u javnost snimak u kojem je Osman Mehmedagić došao u kancelariju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i direktno, kao osumnjičeni, uticao na glavnu tužiteljicu da se njegov slučaj „diploma“ „zaustavi“ ili zaduži drugog tužitelja, jer da i on ima materijala i „da udara po tužiteljima“, posve je jasno kako na taj način Osman Mehmedagić zloupotrebljava svoj službeni položaj. Koristeći snimke do kojih dođe, on očito tako pokušava uticati i na Tužiteljstvo u slučaju da se ne ispune njegovi zahtjevi. Spominje tako Osman Mehmedagić i druge da su reketarili, kao što je bivša glavna tužiteljica Dalida Burzić.

Poslušnik SDA

Zar poslije toga iko u Bosni i Hercegovini može reći da Osman Mehmedagić treba ostati na svom položaju te da neće utjecati pored tužilaštva i na sud kao i na svjedoke? Teško da ima iko u Bosni i Hercegovini, osim pristalica SDA, ko može u to vjerovati. Po mišljenjima mnogih, Osman Mehmedagić djeluje kao poslušnik SDA koji će po njihovoj naredbi uviti u crno pored drugih i bošnjački narod. Sve se opravdava lažnim patriotizmom, te se drugi narodi sataniziraju na način da se prozivaju izdajnicima Bosne i Hercegovine samo ako traže svoja prava koja im pripadaju po ustavima u Bosni i Hercegovini. Nazivaju ih čak i retrogradnim snagama.

Također, još više se obračunavaju sa Bošnjacima koji nisu pripadnici SDA, a koji žele da Bosna i Hercegovina bude demokratski uređena država poštujući prava i svih drugih naroda koji u njoj žive. Ne libe se da te Bošnjake, koji nisu pripadnici SDA i ponize na svaki način, pa i batinanjem, prijetnjama itd.

Sasvim je postalo jasno kako SDA upravlja Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) BiH te da upravo neki članovi VSTV-a omogućavaju provođenje politike SDA i rješavanja nepodobnih nositelja pravosuđa koji nisu njihovi poslušnici. Mnogi su također mišljenja da je i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec postao poslušnik Osmana Mehmedagića, ali i zaštićen od bilo kakvog razrješenja dokle god štiti članove SDA koji se nađu pred sudom. I sam Osman Mehmedagić kaže na snimci kako kriminalci vole da dođu do suda, jer im je tamo lakše. Za pretpostaviti je kako Osman Mehmedagić ima i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca u nekim mutnim radnjama, jer je neshvatljiv onakav rasplet događaja kod nekih predmeta koji su završili na Sudu BiH. Također, SDA i Osmanu Mehmedagiću pomažu i neki predstavnici međunarodne zajednica, koji nikada nisu dali bilo kakvo Saopćenje u pogledu djela, kao i postupaka Osmana Mehmedagića za razliku od pritisaka kakve su radilo prema bivšem predsjedniku VSTV i kada je međunarodna zajednica uporno istupala u javnosti sa zahtjevom da se isti razriješi, piše The Bosnia Times.

Isto tako i savjetnik iz EU Kees van der Weide, koji nema nikakva prava miješati se u odluke VSTV-a, nije se javio kada je Ranku Debevcu izrečena samo javna opomena i koju će drugostepena komisija potvrditi i to ne za učinjeni prekršaj nego i učinjeno krivično djelo. I ostaviti će tako da predsjednik suda egzistira sa dva identiteta, te s imovinom i u BiH i u Španiji, iako po zakonu ne može zadržati niti dvojno državljanstvo u ove dvije države, a niti smije imati dva identiteta, po bilo kojem zakonu bilo koje države u svijetu. Naime, Ranko Debevec je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću napisao u prijavnom materijalu, i to tri puta, da je samo državljanin BiH i da ima samo imovinu u BiH. Taj isti savjetnik je rekao u vezi snimka Tegeltija – Buha otprilike sljedeće: Kees van der Weide, međunarodni predstavnik u VSTV-u, uključio se danas u raspravu na izvanrednom zasjedanju VSTV-a kazavši kako mora postojati odgovornost za ono što je snimljeno i da je, po njegovom mišljenju jako loša situacija u VSTV-u i da je najlogičnije da Tegeltija odstupi zbog interesa institucije.

Pritisak na drugostepenu komisiju

Po tom principu, sada bi se i Međunarodna zajednica trebala oglasiti i za Osmana Mehmedagića, ravnatelja OSA BiH, te dati mišljenje da je najlogičnije da on odstupi sa pozicije. No, taj isti savjetnik se sada javlja kako bi izvršio pritisak na drugostepenu komisiju, kako bi Glavnoj tužiteljici Gordani Tadić potvrdili odluku o razrješenju. Neki već pišu da je takva odluka i donesena, pa je zbog toga i skrivaju od javnosti. Uopće ne čudi takva odluka, kada se ima u vidu činjenica da je Halil Lagumdžija za člana VSTV izlobiram od strane Ranka Debevca kao svog predsjednika suda. Dakle, ono što se stavlja glavnoj tužiteljici na teret, rade na isti način svi glavni tužioci, pa i članovi VSTV koji su glavni tužioci, kao što je bio Mahmut Švraka koga, što bi u Bosni rekli, nije bilo sram i stid da (su)djeluje u komisiji protiv glavne tužiteljice iako i sam na isti čini radi taj „disciplinski prekršaj“. Drugo, prijavljeni su i svi drugi glavni tužioci, pa ćemo vidjeti hoće li biti razriješeni.

Znači, zaključak je da ono što je dozvoljeno svim drugim glavnim tužiocima u Bosni i Hercegovini, nije dozvoljeno glavnoj tužiteljici Gordani Tadić. A samo zato jer nije smjela dozvoliti da tužioci u njenom tužilaštvu pokrenu postupke protiv članova SDA, a za koje postoje sumnja da su učini krivična djela. Da je glavna tužiteljica zaustavila rad tužitelja po tim predmetima, bila bi najvjerojatnije sada slavljena i bila bi najzaštićenija osoba u Bosni i Hercegovini, piše The Bosnia Times.

NA VRH

Podijeli članak na