NA DANAŠNJI DAN

Klinton zvanično otvorio Memorijalni centar u Potočarima posvećen žrtvama genocida u Srebrenici

U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru Grci su pod komandom atinskog vojskovođe Temistokla porazili Perzijance koje je predvodio kralj Kserks I, čime je osigurana prevlast Atine na moru

Ad. A.

Klinton odao počast nevinim žrtvama

Foto: Agencije


Danas je petak, 17. septembar, 260. dan 2021. Do kraja godine ima 105 dana.

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan, a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.

Dogodilo se na današnji dan

480. p.n.e. U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru Grci su pod komandom atinskog vojskovođe Temistokla porazili Perzijance koje je predvodio kralj Kserks I, čime je osigurana prevlast Atine na moru.

1519. Portugalski moreplovac Fernando Magelan isplovio iz Sevilje sa pet brodova i 270 mornara, predvodeći špansku ekspediciju na putu oko svijeta. Dvije godine kasnije ubijen je u okršaju sa filipinskim domorocima, a 1522. u Španiju se vratio samo brod "Viktorija" i 18 preživjelih. Tada je prvi put praktično dokazano da je Zemlja okrugla.

1870. Snage italijanskog kralja Vitorija Emanuela II ušle u Rim, čime je završeno ujedinjenje Italije. Papa Pije IX povukao se u Vatikan i proglasio se zatvorenikom.

1943. Najviše tijelo narodne vlasti u Hrvatskoj Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) proglasilo je vraćanje Istre, Rijeke, Kvarnerskih otoka, Zadra, Lastova i Palagruže zemlji Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji. O toj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: SSSR-a, Velike Britanije, SAD-a, kao i čitava svjetska javnost.

1970. Sovjetski kosmički brod Luna 16 spustio se na Mjesec i pokupio uzorke Mjesečevog tla.

 • Ozvaničeno ujedinjenje Njemačke

  Ozvaničeno ujedinjenje Njemačke

  Foto: Agencije


1977. Vijetnam i Džibuti primljeni u UN.

1979. Jean-Bédel Bokassa, vladar Centralnoafričkog carstva, oboren je sa vlasti. Novi šef države, bivši predsjednik David Dacko vratio je zemlji status republike.

1981. Centralnoamerička država Belize na obali Karipskog mora stekla nezavisnost od Velike Britanije.

1984. U napadu automobila bombe na američku ambasadu u Bejrutu poginulo je 16 ljudi, a američki ambasador je povrijeđen.

1990. Južna Osetija proglasila nezavisnost od Gruzije.

1990. Parlamenti istočne i zapadne Njemačke potvrdili su ugovor o ujedinjenju dviju država.

2003. Bivši američki predsjednik Bil Klinton zvanično je otvorio Memorijalni centar u Potočarima posvećen žrtvama genocida u Srebrenici 1995., kada su zločinci Vojske RS-a ubile više od 8.000 Bošnjaka.

2017. Više od 250 osoba je poginulo u zemljotresu koji je pogodio regiju Mexico Cityja, Moralesa i Publa u Meksiku, a više desetina hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

2018. U potonuću trajekta na jezeru Viktorija na sjeveru Tanzanije utopilo se 183 putnika.

Rođeni na današnji dan

1833. Rođen italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1907. Bio je direktor milanskog lista "Il Secolo" i predsjedenik Internacionalnog kongresa za mir u Milanu 1906, a u mladosti generalštabni oficir italijanskog revolucionara i borca za ujedinjenje Italije Đuzepea Garibaldija.

1842. Rođen škotski hemičar i fizičar James Dewar, pronalazač termos-boce. Prvi je proizveo tečan (1898), a zatim i čvrst vodonik (1899).

 • Sofija Loren

  Sofija Loren

  Foto: Agencije


1934. U Rimu rođena italijanska filmska glumica Sophia Scicolone, poznata kao Sophia Loren, dobitnica Oscara 1961. za film “Dvije žene”. Filmovi “Čočara”, “Crna orhideja”, “Hljeb, ljubav i...”.

Umrli na današnji dan

1863. Umro njemački filolog i pisac Jacob Grimm, osnivač savremene germanistike. Sa bratom Wilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za djecu.

1990. Umro konstruktor aviona Slobodan Zrnić, dekan Mašinskog fakulteta Novosadskog univerziteta, jedan od konstruktora letjelica IK-3 i S-49. Avion IK-3 je 6. aprila 1941. u Drugom svjetskom ratu učestvovao u odbrani Beograda.

 • Simon Vizental

  Simon Vizental

  Foto: Agencije


2000. U Moskvi u 65. godini umro ruski kosmonaut German Titov, drugi čovjek koji je letio u svemir. Titov je u augustu 1961. godine, u brodu Vostok 2, proveo 25 sati u svemiru, obišavši zemlju 17 puta.

2005. U Beču umro poznati lovac na naciste Simon Wiesenthal (96), koji je zaslužan za hapšenje više od 1.000 pripadnika njemačkog nacističkog režima, među kojima su Adolf Eichmann, Franz Stangl...

NA VRH

Podijeli članak na