18. GODIŠNJICA

Obilježavanje zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica: Koracima onih koji (ni)su prešli

Iz Memorijalnog centra Srebrenica je saopćeno da su brojni zvaničnici i predstavnici organizacija već potvrdili dolazak na otvaranje

Ad. A. / Fena

Memorijalni centar Potočari

Foto: Agencije


Obilježavanje 18. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica, bit će upriličeno danas.

Nakon simboličnog programa obilježavanja, u prostoru bivše fabrike akumulatora predviđeno je otvaranje izložbe Memorijalnog centra Srebrenica pod nazivom „Koracima onih koji (ni)su prešli“.

Iz Memorijalnog centra je saopćeno da je izložba rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu VRS-a.

Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Kroz izložbu su na jedan poseban način prikazane patnje i borba za život onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Ovo je prvi put, ističu iz Memorijalnog centra, da se na ovakav način i s ovoliko materijala prikazuje put nemoćnih ljudi u želji da prežive i domognu se slobodne teritorije.

Izložba je najvećim dijelom podržana od Ambasade Velike Britanije u BiH u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost“.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica je saopćeno da su brojni zvaničnici i predstavnici organizacija već potvrdili dolazak na otvaranje.

Više o temi Memorijalni centar Potočari

NA VRH

Podijeli članak na