IZGUBLJENA MLADOST

Granate prekinule dječije snove: Obilježena 29. godišnjica masakra na Trgu ZAVNOBiH-a

Obilježavanju događaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo te građani Sarajeva, koji su odali počast stradalim

Ad. A. / Anadolija

Godine nisu ublažile bol

Foto: Anadolija


Na Trgu ZAVNOBiH-a, u naselju Alipašino Polje u Sarajevu, danas je obilježena 29. godišnjica stradanja šest civila, od kojih su troje bili djeca, javlja Anadolija.

Obilježavanju događaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo te građani Sarajeva, koji su odali počast stradalim i položili cvijeće na spomen - obilježje.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se 20. septembra 1992. kada je agresor granatama ispaljenim s položaja Vojske Republike Srpske iz Nedžarića usmrtio dječake Samira Ibrahimagića (1983.), Enesa Muharemovića (1985.) i Adnana Mušanovića ( 1977.), te tri odrasle osobe - Zorana Drndelića, Željka Lovrića i Rasima Šaškića.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica podsjetio je da se na ovom mjestu dogodio jedan od mnogobrojnih zločina počinjenih nad građanima Sarajeva tokom agresije na BiH.

"To je potvrda da su se zločinci, agresori na BiH, naš grad, zaista služili svim sredstvima kako bi ubili što više nevinih. Iz tog razloga je ogroman broj i ubijenih građana Sarajeva, od kojih je 1.601 dijete. Djeca su zaista ubijana s namjerom, ciljano. I ovdje, kao i na drugim mjestima, ubijeni su tokom druženja, igre", rekao je Grabovica.

Dodao je da su "zločinci upravo kada ne bi bilo intenzivnih borbenih dejstava u takvim situacijama u najviše slučajeva ubijali djecu".

Poručio je da godišnjicu obilježavaju kako bi se sačuvala istina od zaborava i uspomena na stradale, njegujući na taj način kulturu sjećanja zbog mladih i budućih generacija.

Obilježavanju godišnjice masakra prisustvovali su i učenici OŠ "Fatima Gunić", koju su pohađala dvojica ubijenih dječaka, dok je najmlađi među njima, trebao da krene te godine u prvi razred.

NA VRH

Podijeli članak na