PREDSJEDNIK PDP-A

Borenović: SNSD, SDA i HDZ moraju dati odgovor na ovu političku krizu

Ako se napravio dogovor oko NATO puta, onda se može napraviti, ako postoji politička volja, i unutrašnji konsenzus oko nametnutog zakona

Borenović: Volio bih da konačno politički faktori u ovoj zemlji shvate ozbiljnost situacije. Arhiv

Piše: N. Aj.

20.9.2021

Politički predstavnici iz Republike Srpske bojkotuju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je trebala biti održana danas.

Oni jesu u zgradi institucija BiH u Sarajevu i davali su izjave za medije, ali nisu ušli u skupštinsku salu gdje su zastupnici iz redova Bošnjaka i Hrvata.

Razlog tome je Inckov zakon o zabrani negiranja genocida.

- Sasvim je logično i opravdano da tražimo i insistiramo od vladajuće koalicije da pronađe rješenje za novonastalu situaciju, da se prevaziđe nametnuti zakon unutrašnjim dogovorom. Ako se napravio dogovor oko NATO puta, povećanja akciza, podjele fotelja, raznoraznih budžetskih privilegija i potrošnje... onda se može napraviti, ako postoji politička volja, i unutrašnji konsenzus oko nametnutog zakona, koji se može prevazići samo dogovorom - kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.


Politički faktori

Naglasio je da je to moguće kroz "neki akt, dokument, zakon, sporazum, koji će se prevazići ovo stanje i koji će proći kroz redovnu parlamentarnu proceduru Ustavom propisanu i iza kojeg će stati svi relevantni predstavnici onako kako je to Ustavom propisano".

- Zato je važno da se insistrira na traženju unutrašnjeg kompromisa i konsenzusa. Onaj ko ne želi dogovor i ko ne želi da se prevaziđe ovo stanje, očigledno mu je cilj da se kriza što više produbi, produži, odloži u da se uđe u izbornu godinu. Volio bih da konačno politički faktori u ovoj zemlji shvate ozbiljnost situacije i da je neko ko je tu bio 12 godina i nazivao se visoki predstavnik ostvario ogromnu privilegiju, otišao i ostavio zemlju u političkom haosu, krizi koja i dalje traje i na taj način nas odvlači od onoga što se zove suštinsko riješavanje problema u ovoj zemlji. Kompromisem se sjede, razgovara i vidi se šta je moguće riješenje. NATO put je bio teži kompromis, povećanje nameta isto tako kompromis, stvaranje uslova za stvaranje Vijeća ministara... Nema sreće u ovoj zemlji, realni da budemo, ako imamo bilo kakav nametnuti zakon - kazao je Borenović.

Gospodari života i smrti

On je pred novinarima dodatno pojašnjavao koncept kompromisa te da je moguće da se oko svega dogovori.

- Vlast ima najveću odgovornost i sve mehanizme, ona je potpuno simetrična na svim nivoima. Nema više asimetrične vlasti. Tri dominantne političke partije koje imaju apsolutnu vlast jesu SNSD, SDA i HDZ. I kontrolišu sve procese u ovoj zemlji. Pa, izađite, i dajte nam rješenje. Spremni smo i mi da damo svoj doprinos, ako postoji politička volja. Znate da u Domu naroda kontrolni ključ ima SNSD s četiri delegata zahvaljujući podršci SDA u NSRS-u krajem 2018. godine. Nemojte taj momenat zaboraviti jer je on ključni za ovaj četverogodišnji mandat, kada je SDA svojim glasovima izabrala četvrdog delegata SNSD-u i rekla: "Mi smo sada gospodari života i smrti u ovoj zemlji". I to je tačno. SNSD, SDA i HDZ moraju dati odgovor na ovu političku krizu, koja je po nama bila zaista bespotrebna, loša, zaista štetna. Incko nas je vratio desetinama godina unazad - poručio je Borenović.


Možda ovo nekome i odgovara

Kazao je da, ako je Inckov zakon toliko bio značajan, zašto nije bio na agendi u avgustu 2019. godine.

- Zašto gospoda iz SDA tada nisu insistirali da to bude jedna od tačaka oko koje treba napraviti kompromis o formiranju Vijeća ministara BiH? Kako to tada nije bilo ključno pitanje, kako je odjednom sada kada je Incko nametnuo taj zakon? Nametanje je poraz BiH, tu gube svi, to znači da neko radi vaš posao u kojem će jedna strana biti zadovoljna a druga će reći zašto to nije. Besmisleno je. Ovo nema nikakvog pravca. Jedino je moguće da se sjedne, razgovara i dogovara. Možda ovo nekome i odgovara. Želimo da donosimo zakone unutrašnjim konzensusom kako je Ustavom propisano, da shvatimo ulogu vlasti i opozicije, ali da konačno se zakoni u ovoj zemlji donose na način iza kojih će stajati domaći politički akteri i snositi odgovornost. Sve ostalo je bespotrebno, štetno, haos, kriza... Mi jesmo za to da se što prije ovo stanje razriješi i da se nametnuti zakon prevaziđe - zaključio je Borenović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.