VEĆ SE DAO NA POSAO

Ko je Osmicin stručnjak iz EU koji će utvrditi ko je snimao sastanak njega i Tadić?

Dosadašnje partnerstvo te već povučeni prvi potezi otkrivaju ko bi mogao biti partner i famozni vještak iz EU koji će obaviti vještačenje

Ko je misteriozni ekspert?. Avaz

Piše: D. H.

20.9.2021

Snimak koji je objavio "Dnevni avaz", a na kojem čujemo čelnika OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu kako od glavne državne tužiteljice traži da interveniše protiv državnog tužioca koji istražuje njegovu diplomu, usput se hvaleći kako novinare "nabija nogom", prisluškuje građane te da nije uopće bitno da li je falsifikovao diplomu (onu prvu) jer je "djelo zastarjelo", očito je snažno uzbudilo prvog obavještajca u BiH.

No, umjesto podnošenja ostavke i polaganja računa za brojne šokantne navode koji se čuju na snimku, OSA u saopštenjima grmi kako će da nađu krivca za sačinjavanje snimka.

"Stručnjak" i saradnik Mulahusein

"Vještačenje" bota Mulahusića. Facebook

U posljednjoj reakciji iz OSA-e su obavijestili kako će vještačenjem utvrditi ko je načinio snimak, te da će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

- OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo - navodi se iz OSA-e.

Dosadašnje partnerstvo te već povučeni prvi potezi naslućuju ko bi mogao biti partner i vještak iz EU koji će obaviti vještačenje.

Naime, u svega nekoliko sati nakon što su objavljeni skandalozni snimci, Jasmin Mulahusić, udarni bot SDA s adresom prebivališta u Luksemburgu, na svom Facebook profilu objavio je svoje Facebook "vještačanje" te utvrđivao lokaciju i predmet putem kojeg se vršilo snimanje, a istom se temom nastavio baviti i u narednim danima.

- Pogledajte video, obratite pažnju i na grafički prikaz RMS-a, posebno na početku priloženog snimka gdje se vidi i čuje Gordanina neposredna bliskost uređaju za snimanje. Pretpostavljam da je riječ o uređaju poput olovke ili nešto slično. U trenutku kada se udaljavaju, a posebno na kraju snimka je onaj ključni dio! Direktor OSA-e odlazi i jedva se čuje kako pita: “Gdje je taj Oleg Čavka da ga namaram?!” Jasno se da zaključiti da Osman nije bio ozvučen i da je uređaj ostao kod domaćina, Gordane Tadić - "stručno" je zaključio agresivni SDA bot u svojoj Facebook analizi.

Mulahusić: Radikalni SDA-ov jurišnik. Arhiv

Idealan kandidat za Osmicu

O Mulahusićevim vezama sa OSA-om i njenim prvim čovjekom, svjedočili smo još 2019. kada su Osmicine obavještajne strukture otkrile "neviđen obavještajni skandal", gdje se tvrdilo da je hrvatska SOA namjeravala vrbovati selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH. Jedan od "svjedoka" koje su navodno pokušali zavrbovati bio je upravo Mulahusić, koji je u javnosti prepričavao navodni neuspješni pokušaj hrvatske SOA-e da ga angažuje kao saradnika.

U široj javnosti Mulahusić je poznat po svakodnevnim botovskim objavama na Facebooku, gdje na najagresivniji i najprimitivniji način vrijeđa sve političke i javne ličnosti koje na bilo koji način kritikuju djelovanje SDA i bračnog para Izetbegović. Informacije kruže da upute šta i kako da objavljuje Mulahusić dobija direktno od Osmice. Lider NiP-a Elmedin Konaković svojevremeno je i javno objavio da je Mulahusić saradnik OSA-e.

Podsjetimo, Mulahusić je nedavno uhapšen na graničnom prijelazu kod Bosanskog Broda zbog širenja vjerske, rasne i međunacionalne mržnje, ali je pušten da se brani sa slobode.

Uzimajući sve navedeno u obzir, čini se da je za Mehmedagića upravo Mulahusić idealan kandidat iz Evropske unije za obavljanje vještačenja ko je autor skandaloznog snimka, a da bot ništa ne prepušta slučaju, Mulahusić je već pokazao svojim hitrim "analizama snimka" na Facebooku, nedugo nakon što je on objavljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.