ZAHVALJUJUĆI DONATORIMA

Izgrađen Centar Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa": Imena nisu važna, ruža bi mirisala i kada bi se drugačije zvala

Sredstva za izgradnju ovog centra obezbijedili si Vlada Saudijske Arabije, Katalonije i Federalno ministarstvo za izbjeglice

entar Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa". S. Sm.

Piše: S. Smajlović

21.9.2021

Pored Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari izgrađen je Centar Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa". Sredstva za kupovinu jedne kuće i zemljišta obezbijedila je Vlada Saudijske Arabije, a izgradnju i uređenje Centra finansirala je Vlada španske pokrajine Katalonije. Veliki doprinos pružilo je Udruženje likovnih umjetnika te pokrajine. Izgradnju je pomoglo i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Prostor za druženje. S. Sm.

Druženje majki

Munira Subašić, predsjednica Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" za „Avaz“ kaže da Centar, prije svega, služi za druženje majki Srebrenice i Podrinja.

- Osim druženja majki, koje su izgubile svoje najmilije, Centar služi za održavanje historijskih časova, edukaciju mladi te istinitim pričama šta se u Srebrenici dogodilo u julu 1995. godine  pojasnila je Subašić.

Raduje je, kaže, što nakon posjete Memorijalnog centra u ovaj Centar dolaze mladi iz cijele Evrope i svijeta, koji proučavaju genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Ističe da Centar redovno posjećuju svi ambasadori i međunarodni zvaničnici u BiH, domaći i strani vjerski poglavari i svi ljudi dobre volje.

Dolaze i mladi ljudi. S. Sm.

Dokazivanje istine

- Centar, osim druženja majki Srebrenice i Podrinja, ima zadatak da okuplja mlade i da saznaju istinu, koja se ne smije zaboraviti. Naš zadatak je da učenicima i studentima iz cijele BiH, uz pomoć naših dobrih donatora iz zemlje i svijeta, obezbijedimo stipendije i razna učila, poput knjiga, laptopa i drugih školskih potrepština i tu imamo dobre rezultate - s zadovoljstvom kazuje Subašić.

Hair česma za heroinu Lejlu

Centar u dva objekta na velikoj lijepo uređenoj površini ima prostor za sastanke i druženja, kuhinju, dnevni boravak i sobe za spavanje. Krasi ga lijepo uređena hair- česma, koju je u znak sjećanja na heroinu Lejlu Hairlahović- Hušić podigla njena porodica iz Bihaća. 

Na česmi stoji i poruka:

- Imena nisu važna. Ruža bi mirisala i kada bi se drugačije zvala.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.