AFERA SNIMAK

Nermin Nikšić za "Avaz": Zakazat ću sjednicu Komisije za nadzor nad radom OSA-e, moramo se očitovati o ovom skandalu

Ne postoji zemlja u svijetu, niti pravni sistem u kome bi za državnog tužioca bila nedostupna diploma visokog državnog funkcionera koji je na osnovu te diplome dobio funkciju

Nikšić i Mehmedagić. Avaz

Piše: M. Aščić

21.9.2021

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH i predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e, rekao je danas za "Avaz" komentirajući audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, koji je objavio prošle sedmice portal "Avaza", "da i kada mislite da nema dalje onda vidite da može i da ima još gore".

Ode i ucjenjuje glavnu državnu tužiteljicu

 - Ne znam postoji li nešto što bi bilo koga u ovoj zemlji moglo iznenaditi kad je u pitanju aktuelna vlast i način na koji oni kroz poluge vlasti pokušavaju kontrolirati pravosuđe, medije, opoziciju. Ne postoji zemlja u svijetu, niti pravni sistem u kome bi za državnog tužioca bila nedostupna diploma visokog državnog funkcionera koji je na osnovu te diplome dobio funkciju. I kada mislite da nema dalje onda vidite da može i da ima još gore - kaže Nikšić.

Prema njegovim riječima, i kada mislite da nema nema dalje," onda saznate kako direktor OSA ode i ucjenjuje glavnu državnu tužiteljicu i njenu kolegicu šeficu odjela, prijeti kako će se braniti od istrage tako što će objavljivati kompromitirajuće podatke o tužiocima do kojih je došao preko službe"


Moramo se suprotstaviti na sve moguće

- Hvali se kako jednog novinara prati i prisluškuje, da zna koga god nazove, kako je drugog koji se sada s njim “liže” prije toga tukao i ganjao na ulici… Normalan čovjek se onda zapita šta su u stanju uraditi, šta rade i kako se odnose prema političkim neistomišljenicima i protivnicima, prema svima koji im se nađu na putu ostvarivanja njihovih interesa. Naravno da se ovim pojavama moramo suprotstaviti na sve moguće načine jer će sutra već biti kasno. Da parafraziram, ako se ne pobunimo kad to rade drugima, kad dođu do nas tada neće biti niko da im se suprotstavi… Sredinom sljedeće sedmice ću zakazati sjednicu Zajedničke komisije za nadzor zakonitog rada OSA jer mislim da se komisija o ovom skandalu mora izjasniti - rekao je Nikšić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.