HRVATSKA

Šmit nakon sastanka sa Plenkovićem: Potrebno je jačanje funkcionalnosti institucija BiH

unkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u Europsku uniju, saopćeno je iz OHR-a

Šmit na sastanku sa Plenkovićem. OHR

A. Č.

21.9.2021

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) boravio je danas u službenoj posjeti Zagrebu, gdje se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Visoki predstavnik Šmit i premijer Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije. Također su razgovarali o procesu izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka visoki predstavnik je naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH kroz pojačani angažman svih domaćih strana, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u Europsku uniju.

Visoki predstavnik je zahvalio premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u regiji da se i same priključe EU - saopćeno je iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.