ŠEF DELEGACIJE EU

Satler o skandaloznim snimcima: Ovo pokreće pitanje nezavisnosti djelovanja različitih organa vlasti

Satler je napomenuo da nije slučajno što EU u tolikoj mjeri upozorava da nema pravog evropskog puta bez napretka u vladavini prava

Johan Satler. Arhiv

Piše: D. H.

21.9.2021

I šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) prokomentarirao  je skandalozan snimak razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Satler je rekao kako snmak pokreće mnogo pitanja.

- Prije svega integriteta nosilaca najvećih funkciju u zemlji, pa tako naravno i pravosudne funkcije, profesionalizma i profesionalnog rada, te pokreće pitanje nezavisnosti djelovanja različitih organa vlasti, rekao je šef delegacije EU.


Satler je napomenuo da nije slučajno što EU u tolikoj mjeri upozorava da nema pravog evropskog puta bez napretka u vladavini prava.

- Do sada smo nažalost bili svjedoci da je malo napretka postignuto u ovim oblastima, ali bilo je i iskoraka poput imenovanja novog rukovodstva VSTV-a BiH. To je pozitivna stvar. Kada u narednim danima profunkcioniše rad Parlamentarne skupštine BiH očekujemo što prije izmjene i dopuna zakona o VSTV-u koji se tiče pitanja integrtiteta pravosudnih funkcija, najavio je Satler.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.