PREDSTAVLJENI PROGRAMI

Predsjedništvo VSTV-a sa izvjestiocem njemačkog Bundestaga za jugoistočnu Evropu

Posebna pažnja posvećena je pitanjima nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa u BiH, kao i rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Halil Lagumdžija. Avaz

Fena

21.9.2021

Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) održalo je u ponedjeljak sastanak sa zastupnikom njemačkog Bundestaga i izvjestiocem za jugoistočnu Evropu Josipom Juratovićem.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednice Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović su predstavili programe, planove i strateške aktivnosti koje VSTV BiH namjerava realizovati u narednom periodu u cilju unapređenja funkcionisanja pravosudnog sistema. Razgovaralo se i o izazovima sa kojima se suočava pravosuđe u BiH.

Zastupnik Juratović je ukazao na ulogu VSTV-a BiH kao ključne institucije za napredak na evropskom putu navodeći da će izvijestiti Bundestag o trenutnom stanju u pravosuđu BiH. Naglasio je  spremnost da posreduje u komunikaciji između VSTV-a BiH i Bundestaga, odnosno relevantnih institucija.

Posebna pažnja posvećena je pitanjima nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa u BiH, kao i rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Sagovornici su konstatovali da pravosuđe funkcioniše u otežanim okolnostima i istakli potrebu za napretkom u svim segmentima koji predstavljaju garant izgradnje demokratske BiH. Zastupnik Juratović je poseban fokus stavio na potrebu za pomacima u borbi protiv korupcije, naročito visokog nivoa.

Zaključeno je da postoji potreba za uspostavljanjem saradnje i pružanjem podrške s ciljem osiguranja usklađenosti pravosuđa u BiH sa EU standardima te je kao prvi korak u tom procesu zastupniku Juratoviću upućen poziv za službenu posjetu VSTV-u BiH, što je i prihvaćeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.