REAKCIJE

Đenero za "Avaz" o sastanku u Zagrebu: Plenković je prijatelj BiH, a "Fileov model" Izbornog zakona bi bio korak naprijed

Ja nisam tako skeptičan prema Fileovom modelu, navodi Đenero

Davor Đenero. Arhiv

Piše: D. Hadžović

21.9.2021

Današnji susret u Zagrebu između visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, za "Avaz" je prokomentirao hrvatski politički analitičar Davor Đenero. 

- Šmitu je Vučić bio važniji od Plenkovića, zbog toga što je susretom s Vučićem umanjio pokušaj delegitimiranja njegove pozicije od strane Milorada Dodika te time je umanjio i pokušaj njegove deligitimizacije od Rusije i Kine - smatra Đenero.

Moguće naći rješenje

Đenero smatra da je "Fileov model" prihvatljivo rješenje za problem Izbornog zakona u BiH te da bi bilo dobro ako bi i Hrvatska doprinijela pronalasku konsenzusa. 

-  Ja nisam tako skeptičan prema Fileovom modelu. On izbjegava teritorijalizirati hrvatsko biračko tijelo. Iako Bodo Veber, kojeg izuzetno cijenim, govori da je to zapravo upakirana Herceg-Bosna, meni se čini da je u ovom slučaju gospodin Veber ovdje malo preoštar. Meni se čini da se na tom tragu može naći rješenje. Meni se lično ono što je bilo u Aprilskom paketu više sviđalo, jer se odnosi na RS, ali se i na ovaj naći čini korak naprijed. Mislim da je gospodin Plenković veliki prijatelj BiH i da je on u tom smislu dobronamjeran, ali i sam ima končnicu jer izbjegava se direktno konfrontirati s radikalnim elementima u svojoj stranci - naveo je Đenero. 


Opasne opcije za Hrvatsku

Đenero navodi da veliki problem vidi i u tome što se u odnosima prema BiH vlast u Hrvatskoj potpuno podredila zahtjevima HDZ-a BiH, umjesto da  slijedi interese hrvatske države.

- Hrvatska brine o interesima Hrvata, a zanemaruje hrvatski državni interes u odnosu u BiH koji je da ona bude funkcionalna, održiva, jedinstvena i kompletna u okviru evropskog i atlantskog miljea, sve drugo su vrlo opasne opcije za Hrvatske - smatra Đenero.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.