DOSTA ZAJEDNIČKOG

Obraćanje novinarima koji im nisu po volji: Draško Stanivuković isti Milorad Dodik

Vi treba da povedete računa koga nazivate infantilnim, objavljujete video zapise od prije tri godine kao da je to jučer nastalo, nazivajući nekoga lažljivcem i ostalo i mnoge druge neistine, govorio je Stanivuković

Draško Stanivuković: Vi treba da povedete računa koga nazivate infantilnim. Facebook

Piše: E. T.

21.9.2021

Godinama Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH šokira javnost svojim obraćanjima pripadnicima sedme sile. Bilo je tu svega, od etiketiranja novinara koji nisu po volji Dodiku, do bahatog ophođenja, ismijavanja, čak u nekim istupima i seksističkih ispada. 

Iako voli za sebe i svoju politiku reći da je drugačiji, časniji, pošteniji, pravedniji, (to će na kraju narod manjeg bh. entiteta da presudi), Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke u obraćanju novinarima je isti Milorad Dodik. Sve češće to dokazuje. Oni koji mu nisu po volji i koji ga kritiziraju, njima se sve češće obraća sa nekim neumjesnim komentarima, doskočicama, izbjegava njihova pitanja i tako dalje.

Kada mi ne budete govorili da sam infantilan

Kako se Dodik godinama obraća novinarima BN televizije, isto tako se Stanivuković obraća novinarima Alternativne televizije (ATV).

Na postavljeno pitanje novinarke ATV-a, Stanivuković ne može da preko jezika prevali odgovor, nego poput djeteta kojem je neko ukrao igračku počinje odgovor.

- Kada vi kažete da sam onaj trotinet vozio prije tri godine a ne prije tri dana kako pravite. Kada mi ne budete govorili da sam infantilan i sve ostalo. Vi treba da odgovarate za ono što vi objavljujete i ono što vi govorite i ono koga vi vrijeđate. I mislim da je vaša dužnost da odbornika ili bilo koga drugog, ko je šta rekao, vi njega pitate za izjavu. Jer ja nisam ničiji advokat, ako ste vi advokat gospodina Dodika, ako ste vi advokat jedne porodice, ako ste vi privatna televizija i privatni novinari, ja nisam ni u čijem vlasništvu, ja sam svoj čovjek - odgovora Stanivuković.

Pa onda opet.

- Vi treba da povedete računa koga nazivate infantilnim, objavljujete video zapise od prije tri godine kao da je to jučer nastalo, nazivajući nekoga lažljivcem i ostalo i mnoge druge neistine. Imate se vi pozabaviti mnogim stvarima. Ja sam dao svoju izjavu. Samo tako nastavite tako sam izbore dobio - rekao je Stanivuković u nastavku.

U nastavku konferencije za novinare, Stanivuković opet pomalo gubi kontrolu, i na pitanje novinarke u kojem spominje Ivana Begića, člana njegove partije PDP, Stanivuković odgovara kontra pitanjem: - Šta je sa traktorom koji je dobio gospodin Dodik? Ja sam gradonačelnik.


"Ko vas je napao"

Potom, upitan da prokomentira napad na novinare ove televizije na skupu koji je organizirao prije nekoliko dana ispred zgrade RTRS-a ,kada je pričao o kriminalu vlasti, odgovor počinje neumjesnom i bespotrebnom konstatacijom.

- U koju kameru da gledam ima ih više? I to je sve sinhronizovano, baš ste kao hor. Možete li ponoviti pitanje - pitao je Stanivuković.

Novinarka je ponovila pitanje a on je opet pitao "a gdje sam ja to organizirao" i "ko je vas napao"?

Na kraju je rekao da konstatacija "da su novinari i kamere kao hor sinhronizovani" nije uvreda nego kompliment, obzirom da je novinarka ATV-a tražila da im se izvini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.