PRENOSIMO

Ko su mediji koje OSA prisluškuje: Osmica na snimku priznao da su “pod mjerama” novinari "Dnevnog Avaza", "Klixa", FTV, FACE TV-a…

Mehmedagić na sve način pokušava usmjeriti medije da govore isključivo o načinu nastanka snimka

Press

Osman Mehmedagić: Koga prisluškuje OSA

Foto: Press


Pitanjem ko je i na koji način snimao razgovor direktor OSA BiH Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić treba da se bave nadležni organi, piše Press.

Mehmedagić na sve način pokušava usmjeriti medije da govore isključivo o načinu nastanka snimka, a sve kako bi izbjegao da se govori o kompromitirajućim stvarima koje je rekao na sastanku. Jedna od tih stvari je i otvoreno priznanje direktora OSA BiH da uhodi, prisluškuje i pokušava kompromitirati novinare iz brojnih medijskih kuća u BiH.

Tajna služba

Država u kojoj tajna služba uhodi i drži pod mjerama novinare nije demokratska već autokratska zemlja. To je tvorevina koja srlja u propast i čiji građani nemaju svjetlu budućnost. Upravo je Osman Mehmedagić jedan od najvećih neprijatelja slobode i razvoja demokratije u BiH jer je on izdao naredbe da se pod prismotru i praćanje stave brojni bh. novinari iz medijskih kuća koja izvještavaju nezavisno ili koje nisu naklone SDA.

Tako je direktor OSA BiH u razgovoru s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH otvoreno priznao da njegova služba prisluškuje novinare Dnevnog Avaza, portala Klix, FACE televizije i Federalne televizije, a tek nakon objave snimka koji je nastao 2019. godine pokazat će se da je OSA prisluškivala i razgovore novinara Al Jazeere Balkan i BIRN-a, piše Press.

Naime, Mehmedagić spominje da se novinari nalaze pod mjerama u dijelu razgovora u kojem govori o vođenju jednog predmeta u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Treba istaći još jednom da je sastanak Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić obavljen 2019. godine, a da je u oktobru 2020. godine Avdo Avdić objavio transkripte razgovora prisluškivanih novinara koje je Mehmedagić spominjao Tadić godinu prije.

Očito je da je transkripte Avdiću dao Mehmedagić. Iako oni nisu kompromitirajući po same novinare i medijske kuće jako je zabrinjavajuće što tajna služba prati i javno publicira službene razgovore novinara u Bosni i Hercegovini. Na taj način direktno se udara na medijske slobode jer se šalje poruka predstavnicima medija da se nalaze pod mjerama OSA-e i da će Mehmedagić bez ikakvih problema razgovore publicirati ukoliko novinari ne budu radili u njegovom interesu. Direktor OSA BiH čovjek je koji je sklon ucjenjivanju drugih i koji će bez imalo savjesti objaviti i privatne razgovore, poput telefonske svađe sa supružnikom, kako bi diskreditirao novinare.

Ovo je prvi put u historiji demokratske BiH da je tajna služba direktno priznala i dokazala kako prati, uhodi i prisluškuje medije u Bosni i Hercegovini. I ranije tj. 2019. godine bilo je nagađanja da je Mehmedagić izdao naređenje da se pojedini mediji stave pod posebne istražne radnje, ali je ta priča ostala samo na nivou pretpostavke.

Te 2019. godine objavljeno je da OSA uhodi novinare Dnevnog Avaza, RTRS-a, Večernjeg lista, Dnevnog lista, Poskoka, portala Dnevno, Večernjih novosti, Kurira i Informera.

Direktni atak

Mehmedagić je nedavno u OSA BiH bez ikakvog konkursa zaposlio i novinara N1 televizije. S obzirom na to da su sigurnosne provjere trajale nekoliko mjeseci, a da je novinar i u to vrijeme radio na N1 televiziji bez ikakvog saopštavanja Upravi N1 da počinje raditi u OSA BiH, postavlja se pitanje da li je u N1 televiziji sve vrijeme bio infiltriran doušnik Osmana Mehmedagića, ali i ko su Mehmedagićevi doušnici u drugim bh. medijima.

Nužno je istaći da je N1 televizija, tek nakon što je njihov novinar počeo raditi u OSA-i, saznala iz medija da je Mehmedagić odlučio da ga zaposli u OSA-u s obzirom da je novinar prilikom davanja otkaza tvrdio kako počinje raditi u jednoj privatnoj firmi.

O direktnom ataku tajne službe na medijske slobode u BiH koji je otkriven prije nekoliko dana objavom snimka šute svi. I mediji i novinarska udruženja, ali i predstavnici međunarodne zajednice, piše Press.

NA VRH

Podijeli članak na