SREBRENICA

Zijada Efendić diplomu Ekonomskog fakulteta odložila i osnovala farmu bikova

Novi poslovni poduhvati su pokretanje farme koka nosilja, jer za to ima kompletnu infrastrukturu

Zijada Efendić na radnom mjestu. Avaz

Piše: S. Smajlović

22.9.2021

Zijada Efendić iz Gornjih Potočara kod Srebrenice diplomu Ekonomskog fakulteta, smjer računovođa, odložila je u vitrinu, ne čekajući posao iz svoje struke.

Zasukala je rukave i na očevom imanju u srebreničkom planinskom selu Skejići otvorila farmu bikova.

30 bikova

Kaže da se ovim poslom bavi još od 2006., ali kada je, prije tri godine, izgradila objekt od 800 kvadrata, u koji je uložila 300.000 maraka, posao je pretvorila u biznis.

- Trenutno tovim 30 bikova. Na poslovima u štali i njivama, gdje sakupljamo hranu za bikove, osim mene, rade još tri stalno uposlena radnika. U objekt i opremu te nabavku bikova uložila sam oko 300.000 maraka vlastitih sredstava. Podnosila sam brojne zahtjeve za donaciju, ali od toga ništa. One su davane onima koji su dobili novac i nakon kratkog vremena zatvorili objekte. Takvih ima i u mom selu - kaže Efendić.

Zasukala je rukave i na očevom imanju u srebreničkom planinskom selu Skejići otvorila farmu bikova. Avaz

Dodaje da je od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica dobila frezu, traktorski plug i prikolicu, a od Općine Srebrenica za poticaj malim privrednim preduzećima, kaže, dobila je samo 750 maraka.

Kako ističe, i za vrijeme otežane epidemiološke situacije nije prekidala poslovanje, niti je bilo otpuštanja radnika. Kaže da nema problema s plasmanom bikova.

Ucjena kupaca

- Kupaca ima dosta, ali zbog loše epidemiološke situacije, udaljenosti i dijela lošeg puta, posebno u zimskom periodu, kupci ucjenjuju vrijednost mojih bikova. Tako sam prošle godine jedan turnus morala prodati po cijeni od 3,85 po kilogramu žive vage - kazuje Efendić.

Farma koka nosilja

Zijada Efendić ipak ne želi odustati od ovog posla jer ga voli, a posebno što ga obavlja u rodnom selu i na očevom lijepo uređenom velikom imanju. Kaže da planira nove poslovne poduhvate. Na spratu postojeće farme, površine 400 kvadratnih metara, ako nađe barem tri pouzdana kupca, planira pokrenuti farmu koka nosilja, jer za to ima kompletnu infrastrukturu i radnu snagu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.