GRADONAČELNIK GORAŽDA

Imamović: Zbog kršenja međunarodnog prava Srbiju prijaviti UN-u

Gradonačelnik Ernest Imamović zatražio je od Vijeća ministara BiH da u roku od 24 sata od nadležnih institucija Srbije zatraži ukidanje pritvora Edinu Vranju

Imamović pisao državnim institucijama, OHR-u i Ambasadi SAD. Avaz

Piše: A. Bajramović

22.9.2021

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović zatražio je od Vijeća ministara BiH da u roku od 24 sata od nadležnih institucija Srbije zatraži ukidanje rješenja o određivanju pritvora Edinu Vranju i da ekstradicionim rješenjem premjeste građanina BiH, Edina Vranja u Bosnu i Hercegovinu.

Međunarodno pravo

Imamović predlaže da Vijeće ministara, zbog kršenja međunarodnog prava, Srbiju prijavi Generalnom sekretaru UN-a, te da se, zbog kršenja osnovnih ljudskih prava Edina Vranja, Srbija prijavi i Komitetu za ljudska prava UN-a.

- Zbunila nas je i iznenadila odluka Višeg suda u Beogradu – Odjeljenja za ratne zločine kojom je određen pritvor od 30 dana nevinom građaninu BiH, Edinu Vranju. Ovo nije prvi slučaj da Vlada susjedne države, članice UN-a, krši principe Povelje UN-a iz 1945.godine, Statut Međunarodnog suda pravde koji je sastavni dio te Povelje, Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, Konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama iz Rima iz 1950. godine, Ustav Bosne i Hercegovine iz 1995. godine. Pravnici smatraju da je u slučaju građanina BiH, Edina Vranja napravljen pravni presedan, tako da je sa momentom njegovog hapšenja očigledno bila pripremljena i optužnica u Srbiji i da se Vranj pritvorio iz razloga koji imaju očigledno politički, a nikako krivično – pravni karakter – navodi se u saopćenju za javnost gradonačelnika Goražda, koje je upućeno i na adrese Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, OHR-a i Ambasade SAD u BiH.


Najbrutalniji primjer

U saopćenju se dodaje da nije prvi put da Srbija pritvara i provodi krivične postupke nad građanima BiH zbog navodnih ratnih zločina, za što može biti nadležna samo BiH, te da postupak prema Vranju predstavlja najbrutalniji primjer kršenja ljudskih prava i sloboda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.