NA DANAŠNJI DAN

Pobjedom nad Stambolićevim umjerenim snagama počela zločinačka misija Slobodana Miloševića

Irska rok-grupa U2 održala historijski koncert na stadionu Koševo u Sarajevu

Milošević je kasnije naredio Stambolićevo ubistvo. Agencije

Ad. A.

23.9.2021

Danas je četvrtak, 23. septembar, 266. dan 2020. Do kraja godine ima 99 dana.

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan, a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.


Dogodilo se na današnji dan

63. pr. n. e. Rođen Cezar Oktavijan Avgust, usvojeni sin Julija Cezara, prvi rimski car. Nakon što je pobijedio vojsku Marka Antonija i Kleopatre kod Akcija 31. godine pr.n.e, preuzeo je svu vlast i zaveo novi oblik vladavine - principat te ustanovio Pax Romana - mir u cijelom Rimskom carstvu. Njegova vladavina smatra se najsjajnijim periodom rimske historije i naziva Avgustov ili zlatni vijek.

1719. Lihtenštajn postao nezavisna kneževina u okviru Svetog rimskog carstva.

1817. Španija i Velika Britanija potpisale sporazum o zabrani trgovine robljem.

1846. Njemački astronom Johann Gottfried Galle otkrio je planetu Neptun.

1949. U New Jerseyju rođen Bruce Springsteen, rock muzičar.

1866. Srbijanski knez Mihailo Obrenović i crnogorski knez Nikola Prvi Petrović zaključili ugovor o ujedinjenju Srbije i Crne Gore i savezu u ratu protiv Otomanskog carstva.

1987. Na 8. sjednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, održanoj u Beogradu, pobijedila je tvrda struja Slobodana Miloševića nad pristalicama umjerene politike Ivana Stambolića. Milošević je potom izvršio čistke u partiji i medijima i obezbijedio osnov za svoju nacionalističku politiku.


Koncert U2 na punom Koševu. Agencije

1991. Jermenija proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1997. Irska rok-grupa U2 održala historijski koncert na stadionu Koševo u Sarajevu. Posjećujući grad u sklopu svoje turneje “PopMart”, grupa U2 postala je prvi značajniji izvođač koji je održao koncert u Sarajevu nakon završetka rata u BiH.

1998. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je Rezoluciju 1199, kojom se zahtijeva prekid vatre između srbijanskih snaga bezbjednosti i kosovskih Albanaca i nastavljanje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene su dalje akcije i dodatne mjere ukoliko rezolucija ne bude poštivana.

2004. Tropski uragan Jean, koji je pogodio Haiti, odnio je najmanje 1.147 života, a oko 1.250 ljudi se vode kao nestali.


Rođeni na današnji dan

1920. Rođen američki filmski glumac Džo Jul, poznat kao Miki Runi, koji je već kao dijete bio filmska zvijezda. Filmovi: "Avanture Haklberi Fina", "Bebe u vojsci", "Mladi Tom Edison", "Osnujmo orkestar", "Bebe na Brodveju", "LJudska komedija", "Nacionalna Velvet", "Riječi i muzika", "Endi Hardi dolazi kući", "Privatni život Adama i Eve".

1930. Rođen Ray Charles, slijepi američki jazz pjevač i klavirista.


Davorin Popović. Agencije

1943. Rođen Antonio Tabucchi, italijanski književnik i prevodilac.

1946. U Sarajevu rođen bh. pjevač zabavne muzike, član legendarnih Indexa Davorin Popović. Jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije, a njemu u čast ustanovljena je u BiH nagrada “Davorin”. Umro je 18. juna 2001.


Umrli na današnji dan

1939. Umro austrijski ljekar jevrejskog porijekla Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, ljekar za nervne bolesti i profesor nervne patologije na Univerzitetu u Beču. Pred nacistima je 1938. emigrirao u London, gdje je umro. Posebno je isticao značaj nesvjesne psihe i seksualnog nagona na psihički život ljudi, filozofiju. Objavio je veliki broj djela i psihoanalitičkih studija od opšte medicinske, posebno psihoterapijske vrijednosti. Djela: "Uvod u psihoanalizu", "Psihopatologija svakodnevnog života", "Tumačenje snova", "Tri raspave o seksualnoj teroriji", "Dosjetka i njen odnos prema nesvjesnom", "Prilog istoriji psihoanalitičkog pokreta", "Čovjek Mojsije i monoteistička religija", "Totem i tabu", "O snu", "Psihologija masa i analiza ega", "Ja i ono", "Sumanutost i snovi u 'Gradivi' V. Jensena", "Jedna uspomena iz djetinjstva Leonarda da Vinčija", "Mikelanđelov Mojsije", "Dostojevski i oceubistvo", "Nelagodnost u kulturi", "Nova predavanja za uvođenje u psihoanalizu", "Studije o histeriji" sa Jozefom Brojerom, "Autobiografija".


Sonja Savić. Agencije

1870. Umro francuski pisac Prosper Mérimée. Njegova novela “Carmen” inspirisala je francuskog kompozitora Georgesa Bizeta da napiše istoimenu operu.

1973. Umro Pablo Neruda, čileanski pjesnik koji je zbog uključenja u antifašistički pokret prognan iz zemlje. Nobelova nagrada za književnost dodijeljena mu je 1971. Pisao je ljubavnu liriku, kasnije i politički angažiranu poeziju.

2008. U Beogradu u 47. godini umrla glumica Sonja Savić. Poznata po svom promuklom glasu i ulogama u uspješnim jugoslovenskim filmovima 1980-ih. U posljednjih desetak godina povremeno se povlačila iz javnosti i posvećivala alternativnoj umjetnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.