ALARMANTNO

Četvrti val znatno opasniji, bolnice pune: Od početka septembra umrlo čak 476 osoba

Broj kritično oboljelih je tri puta veći, problem predstavlja nedostatak lijekova, rekao Drljević

Na respiratorima u Federaciji 46 pacijenata. Ilustracija

Piše: L. Memčić

23.9.2021

Od početka septembra do jučer od posljedica zaraze koronavirusom, prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini preminulo je 476 osoba. Do sada je u BiH, usljed komplikacija nastalih zarazom koronavirusom, umrlo 10.349 ljudi, a, prema broju umrlih na milion stanovnika, BiH je druga u svijetu i prva u Evropi.






Bolničko liječenje

Drljević: Četvrti val je uveliko počeo. Avaz

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u proteklih sedam dana zabilježen je rast broja pacijenata na respiratorima, ukupno 46, a na bolničkom liječenju su 524 pacijenta oboljela od COVID-19. Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, od ukupnog broja hospitaliziranih 37 osoba je vakcinisano objema dozama.

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kazao je da je četvrti val uveliko počeo te da je znatno opasniji u odnosu na prethodne.

- Ovaj val ima svoje karakteristike: brže se širi, zahvata mlađu populaciju, brže dolazi do komplikacija, shodno tome ima više i smrtnih ishoda. Četvrti val je već počeo. Nije toliko širenje geometrijskom projekcijom kao u trećem valu, ali je broj kritično oboljelih tri puta veći - kazao je Drljević.

Opasniji val

Kako je istakao, problem ne predstavlja nedostatak kapaciteta u bolnicama koliko manjak lijekova i medicinske opreme, koje znatno više treba za kritične bolesnike nego za srednje teško oboljele.

- Ovaj val je znatno opasniji. Širi se u mlađoj populaciji, ali ona je dosta otporna na sve viruse, pa i na ovaj, tako da nema puno kritičnih slučajeva među ovom populacijom. Kod osoba u pedesetim godinama i kod svih nevakcinisanih je taj broj znatno veći - naveo je Drljević.

Vakcine najbolje rješenje

Vakcinacija je, ističe Drljević, najbolje rješenje, ali napominje da se i vakcinisani ljudi mogu razboljeti.

- Ta klinička slika je ipak blaža. Broj smrtnih oboljenja je vrlo mali kod vakcinisanih. U svakom slučaju, građani trebaju poštivati i sve druge mjere: održavanje distance, nošenje maski i higijena ruku. To su tri mjere koje ostaju na snazi i koje će još dugo vremena biti na snazi, a to treba biti i dio naše kulture življenja - zaključio je Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.