RIJEČ STRUKE

Infektolog dr. Jurica Arapović za "Avaz": Odgovornost je na nevakcinisanima, korona će "pojesti" druge bolesti

Jednostavno, COVID-19 će „pojesti“ druge bolesti, kazao je dr. Arapović

Dr. Arapović: Samo 15 posto populacije u BiH je vakcinisano. Avaz

Piše: Z. Karić

23.9.2021

Bosnu i Hercegovinu uveliko je zahvatio četvrti val koronavirusa. Mišljenja mnogih stručnjaka su da je ovaj val opasniji od svih dosadašnjih.


Ne poštuju se mjere

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalista infektologije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kazao je za portal "Avaza" da je četvrti val koronavirusa opasan ne samo zbog toga što je virus sam po sebi opasniji, brže se širi, prijemčiviji je za receptore već i zbog toga što se ne poštuju epidemiološke mjere. Uz sve to odziv na vakcinaciju protiv COVID-19 je loš.

- Samo 15 posto populacije u BiH je vakcinisano. Naime, svaki četvrti čovjek iznad 60 godina je vakcinisan te je očekivano da su bolnice pune upravo starijih i imunokompromitiranih nevakcinisanih pacijenata koji su zaraženi koronavirusom. Ističem da su to uglavnom neimunizirani, njih više od 90 posto, te u ovakvoj situaciji drugi pacijenti ne mogu doći na redovni pregled. To je taj javnozdravstveni kolaps o kojem stalno pričamo. Zbog toga se može reći da je ovaj, kao i svaki val, opasan - kaže dr. Arapović.

Dr. Arapović: Treba i dalje motivirati ljude na vakcinaciju. Avaz

Kolaps, objašnjava dr. Arapović, nije kolaps u kojem će bolnice pasti na koljena. Bolnice imaju kreveta koliko imaju. Naime, doći će do kraha zbog toga jer pacijenti koji nemaju COVID-19 ne mogu doći na obradu te im se ne mogu raditi drugi zahvati, upravo zbog oboljelih od korone. Jednostavno, COVID-19 će „pojesti“ druge bolesti. To nam se događa, ističe, četvrti put.

- Što nam je činiti? Treba i dalje motivirati ljude na vakcinaciju, kao i zdravstvene radnike koji su autoritet upravo u zdravstvenom sistemu. Ne smije se dopustiti da bude 50 posto vakcinisanih u zdravstvu. To je katastrofalno i u današnje vrijeme nedopustivo. Ko je odgovoran za to? Neko mora biti odgovoran. Sistem bez odgovornosti vodi ka anarhiji. Ja se plašim da je (ne)vakcinacija upravo reperkusija cjelokupne anarhije općenito u društvu, a time i socijalnoj neodgovornosti i slično - ističe dr. Arapović.


Pune bolnice

Šest mjeseci smo zakasnili s vakcinacijom, dodaje naš sagovornik, te kada smo dobili vakcine, sad imamo značajan broj stanovništva koji neće da se vakciniše. Upravo zbog toga, kako ističe, imamo pune bolnice pacijenata pretežno iznad 60 godina.

- Ako izuzmemo javnozdravstvenu politiku i vlast iz odgovornosti, nažalost, u ovom, a i sljedećim valovima cjelokupna odgovornost je na necijepljenima. Problem s četvrtim valom će se usložiti s jeseni, kada svi više boravimo u zatvorenom prostoru, gdje je širenje zaraze veće. Također, tu su i mjere koje se ne provode, kao da ih nema, a i cijela država je vrlo otvorena. Jedini spas za nas je da se drugi zaključaju od nas pa da se onda pozabavimo sami sobom. Očito, će to biti i jedino rješenje jer gledati stalno šta se događa u EU, ne reagirati i misliti da će nas svako, pa i ovaj val zaobići je pogrešno - smatra dr. Arapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.