PREDSJEDNIK NES-A BIH

Nermin Ogrešević za "Avaz": Opozicija treba zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

U narednom periodu moramo biti više u inicijativi, ova defanzivna pozicija zasigurno nije dobra za BiH

Ogrešević: U fokusu NES-a je interes BiH. Avaz

Piše: L. Memčić

23.9.2021

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH), u razgovoru za portal "Avaza" rekao je da opozicija treba imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima naredne godine.

Potencijalni kandidati

Kako kaže, u fokusu NES-a je interes Bosne i Hercegovine.

- Shodno sadašnjem stanju i perspektivama, kroz tu prizmu sagledavamo i ovaj proces oko izbora, pa i izbora člana Predsjedništva. Mišljenja smo da, shodno stanju i potrebama trebamo sagledavati i potencijalne kandidate za tu poziciju, koji mogu u ovom trenutku, odgovoriti onom što je u narednom periodu potrebno našoj domovini – kazao je Ogrešević.

U okviru tih principa, prema riječima Ogreševića, spremni su razgovarati.

 - Želimo pokazati ozbiljnost i od drugih očekujemo ozbiljnost da se određene dnevnopolitički predizborni interesi stave u jednu dimenziju, a ovaj interes da se stavi u drugu. Za nas je bitno da imamo, prije svega, situaciju da sagledavamo stanje, da shodno tome, na jedan odgovoran način razgovaramo kao dio političke scene u BiH – ističe Ogrešević.

Najbolja rješenja

Dodao je, također, da ne želi špekulirati o određenim imenima te da to nije prioritet.

- Mi nismo za nadmudrivanje u ovoj situaciji. Špekuliranje imenima kao dio tog nekog nadmudrivanja, za nas nije priortet niti dio našeg stila. Mi smo za ozbiljne razgovore i mislim da se o tome razgovori vode u pravoj atmosferi i da se tako mogu naći najbolja rješenja, ali razmišljamo i mi o određenim imenima – navodi Ogrešević.

Naglasio je da u ovom trenutku ne želi govoriti o konkretnim imenima, jer je u suprotnosti sa težnjom da se vode ozbiljni politički razgovori.

 - Mišljenja sam da, barem ove opozicione stranke bi trebale se dogovoriti oko zajedničkog kandidata. Našoj politici treba jedna nova energija, jedna svježina, novi potencijal. U narednom periodu moramo biti više u inicijativi, ova defanzivna pozicija zasigurno nije dobra za Bosnu. Bosna se nema čega stidjeti. Bosna ima puno toga dobrog, vrlina. Mislim da nema potrebe da sada budemo u jednoj neodređenoj poziciji. Otvorena pitanja se mogu riješiti – zaključio je Ogrešević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.