KALESIJA

Nakon sramne odluke vijećnika da paušale povećaju za 100 posto, borac Armije BiH Nijaz Mujkanović poručio: Oni bi na tebe i ruku digli

Vijećnici su svoje paušle za 3 do 4 sata mjesečnog zasjedanja OV-a do sada naplaćivali po 350 maraka, a sada skoro duplo više - 650 maraka

Piše: H. Čalić

23.9.2021

Mujkanović: Osili su se. H. Čalić

U toku je burna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, koja je bila zakazana u 10 sati, ali je odgođena zbog mirnih protesta koji su održani na Trgu šehida u Kalesiji, pa je zasjedanje općinskog parlamenta odgođeno za 12 sati.

Vjerovatno su se općinski vijećnici "postidjeli" svoje odluke od 13. jula ove godine, kada su svoje paušale (prije godišnjih odmora, kako bi odluka prošla neopaženo, op.a.) povećali za 100 posto.

Ta odluka je procurila u javnost, a ogorčeni građani ove male i nerazvijene općine, danas su prije podne organizirali mirne proteste. 

Vijećnici su svoje paušle za 3 do 4 sata mjesečnog zasjedanja OV-a do sada naplaćivali po 350 maraka, a sada skoro duplo više - 650 maraka. Povećane su i dnevnice sa 50 na 100 maraka.

Nakon što su okupljeni građani rekli što su imali reći, javno i bez ustezanja, općinski vijećnici Kalesije, sramnu odluku bi trebali čim prije povući, dok stvar nije eskalirala.

Sa protesta. Printscreen

- Kao da nikad umrijeti neće, toliko su se gospoda osilili. Ne daj Bože, kad bi mogli, ruku bi na tebe digli - na svom plakatu napisao je demobilisani borac Armije BiH Nijaz Mujkanović.

Njemu je ljetos uginulo tele, on je shodno općinskoj odluci da općina plaća ukop uginuća stoke u stočno groblje u iznosu od 130 maraka, u općinu došao po svoje pare.

- Tada su mi rekli, nema više toga, nema plaćanja ukopa stoke, to je ukinuto. Ja sam svoje mrtvo tele donio i tri sata je stajalo na stepenicama općine. Na kraju je taj posao uradila Veterinarska stanica. Dakle, sve što je u interesu građana, ti isti vijećnici ekspresno ukinu, a kada je povećati paušale za 100 posto od naše sirotinje, to može. Njih će narod kazniti, na izborima, u to nema sumnje. Mogu samo reći, neka ih bude sram - rekao je Mujkanović.

Nekoliko starijih ljudi smo pitali za mišljenje o enormnom povećanju paušala općinskim parlamentarcima. Nisu htjeli govoriti javno, samo su nekoliko puta pljunuli u pravcu općine i uz pomoć štapa ili proteza otišli svojim kućama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.