TUZLA

Munever Salihović strastveni je zaljubljenik u prirodu: Od drveta pravi minijaturne kašike, noževe, viljuške...

Želio sam napraviti pribor koji se može staviti u džepić i koristiti u svim prilikama. Tako je počelo, govori Salihović

Salihović: Kašika i viljuška simboliziraju ženu i muškarca. Avaz

Piše: E. Skokić

23.9.2021

Svestrani Tuzlak Munever Salihović posljednjih mjeseci izrađuje drveni pribor za jelo u oblicima koji su karakteristični za naše prostore. Strastveni je zaljubljenik u prirodu, planine i fotografiju, ali i historijat naših prostora pa se zbog toga odlučio na izradu kašika, viljuški i noževa koje su koristili naši preci.

Krajnji cilj

- Kroz planinarenje spoznao sam da mi uvijek treba neki pribor za jelo, ali koji je manjih dimenzija. Želio sam napraviti pribor koji se može staviti u džepić i koristiti u svim prilikama. Tako je počelo, krenula je priča o Ilirima - govori Munever Salihović.

Balkan kao područje ima raskošnu historiju, običaje i kulture. Salihović ističe kako se pribor za jelo veže za Ilirske ratnike jer kašika i viljuška, tvrdi on, simboliziraju ženu i muškarca.

Salihović: Kašika i viljuška simboliziraju ženu i muškarca. Avaz

Do repromaterijala, odnosno drveta, dolazi na razne načine. Za izradu pribora za jelo koristi drvo oraha, bukve, jasena, šljive…

- Sve zavisi na šta, tako da kažem, naletim. Dršku noža, recimo, uradim od šljive, a drugi dio od nekog drugog drveta. Krajnji cilj je da predmete izrađujem od bukve - ističe Salihović.

Ručni rad

Osim opredjeljenja da predmete radi od bukve, Salihović planira i da brendira svoje proizvode pod markom “Muneverest”.

- Ne želim masovnu proizvodnju. Radim po principu da napravim skicu, uradim mašinsku pripremu, a sve ostalo je ručni rad. Ovo je domaći i prirodni proizvod i kao takav mora ostati. Još testiram svoje proizvode, a za sada su komentari uglavnom pozitivni - zaključuje Munever Salihović, koji kroz svoj ručni rad predstavlja historiju Balkana, naroda i ovih prostora.

Pun kapacitet

Kroz svoj rad nastoji Balkan i naše prostore prikazati drugim Evropljanima u ljepšem i boljem svjetlu.

- Naša područja su iznjedrila vrhunske umove. Želim kroz kvalitetan, konkurentan, kreativan i autentičan način prikazati puni kapacitet naših prostora. Bio sam u Evropi, znam šta je, a znam i kakav mi imamo potencijal ističe Salihović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.