NAMJENSKA INDUSTRIJA

Proizvodni kapaciteti konjičkog Igmana popunjeni do kraja godine

Prema riječima Đahida Muratbegovića, generalnog direktora Igman d.d. Konjic, još prošle godine najavili su realizaciju ugovora o nabavci opreme za liniju 7.62 milimetara vrijedne 10,5 miliona eura

Krenula realizacija novog programa. Ilustracija

Ad. A.

24.9.2021

Proizvodni kapaciteti Igman d.d. Konjic, lidera među preduzećima namjenske industrije u BiH i regionu, popunjeni su do kraja tekuće godine, pa shodno tome u ovoj kompaniji očekuju da će 2021. za njih biti još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina.

Igman d.d. Konjic, prvak u proizvodnji malokalibarske municije, započeo je sa uvođenjem nove opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura, čime će povećati kapacitet za 50 miliona komada municije ovog kalibra.

Prema riječima Đahida Muratbegovića, generalnog direktora Igman d.d. Konjic, još prošle godine najavili su realizaciju ugovora o nabavci opreme za liniju 7.62 milimetara vrijedne 10,5 miliona eura.

-Iz objektivnih razloga, a to je poslovanje u okolnostima pandemije, pribavljanje dozvola, neophodna testiranja itd, nabavka ove opreme nije mogla biti ranije izvršena. Ali na zadovoljstvo naših kupaca i naše zadovoljstvo, možemo reći da je realizacija instalacije novog pogona krenula. Uvođenjem nove opreme planiramo povećanje kapaciteta za 50 miliona komada municije kalibra 7.62 milimetara - naglasio je Muratbegović.

Kada je riječ o investicijama, u Igman d.d. Konjic uvijek ističu da su u posljednjih četiri-pet godina iz vlastitih sredstava investirali više od 20 miliona KM u kompaniju, te da kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravaju zadržati isti kurs. Sve to ne bi bilo moguće, kako navodi dalje Muratbegović, bez postignutih izvrsnih poslovnih rezultata.

-Naši polugodišnji finansijski izvještaji pokazuju da smo u prvoj polovini 2021. imali prihode nešto veće u odnosu na 2020. i oni iznose. 76 miliona KM. Također, u prvih pola godine i rashodi su bili veći, prvenstveno zbog rasta cijena materijala na tržištu, tako da ostvarena dobit u prvih šest mjeseci iznosi cca. 4,6 miliona KM. Realno je očekivati da će naši prihodi do kraja 2021. u određenom iznosu biti veći u odnosu na 2020. - kaže Muratbegović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.