RAZGOVOR

Zlatko Lagumdžija za "Avaz": Braća Dalton nas valjaju u blatu

Komšićev govor u UN-u bi mogao imati utjecaj kao izlaganje na “Krugu 99”, kaže Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija. Arhiv

Razgovarao: D. Hadžović

24.9.2021

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH, za „Avaz“ je prokomentirao dešavanja na posljednjoj sjednici Generalne skupštine UN-a, gdje se govorilo i o našoj zemlji.

Za govor predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića navodi da je suštinski bio dobar i primjeren, no da neće imati stvarnog učinka ako ne bude bio praćen i konkretnim diplomatskim aktivnostima.


Zvanični susreti

- Mi ćemo domete na Generalnoj skupštini vrlo brzo vidjeti po zvaničnim susretima koje će Komšić imati s ozbiljnim državnicima. U suprotnom, ovaj govor bi mogao imati utjecaj kao izlaganje na “Krugu 99” - smatra Lagumdžija.

Napominje da BiH i dalje ima veliki broj prijatelja u svijetu, ali da je tragedija što probosanske političke opcije nisu u stanju da tu priliku iskoriste.

- Dodik je u Budimpeštu otišao na samit „crne internacionale“ da s ostalim desničarima, pod krinkom razgovora o demografiji, zapravo razgovara o tome kako da se vratimo konceptu podijeljenih i segregiranih društava, umjesto konceptu zajedničkih vrijednosti na kojima je Evropa i nastala. Ali ono što je naša tragedija je da je i ono što se nama u BiH dešava posljedica djelovanja „crne internacionale“, upakovane u četiri vladajuće stranke - navodi Lagumdžija.

Na marginama Generalne skupštine UN-a Lagumdžija je učestvovao na trodnevnom skupu visokog nivoa u organizaciji “Nizami Ganjavi International Center”, gdje je jedna od tema bio zapadni Balkan.

Na skupu na kojem je učešće uzeo veliki broj sadašnjih i bivših državnika izražena je neizostavna podrška principima, politikama i prijedlozima u izvještaju (3P Papir), koji, za razliku od nekih fantomskih non papera, ima progresivan pristup prema regionu, zasnovan na evropskim vrijednostima.

- Hvata me tuga što svijet danas kreće prema temama u kojima mi ne samo da ne učestvujemo nego ljudi koji nas vode kao da žive u nekom paralelnom svijetu i ne shvataju globalne izazove pred kojima se nalazimo, od prelaska na zelenu i samoodrživu ekonomiju, do reforme socijalnih i penzionih sistema globalno. Hvata me tuga kad vidim u kakvom blatu se mi ovdje valjamo zahvaljujući braći Dalton, koja nas vode - Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću i Komšiću - ističe Lagumdžija.




Tužno je gledati Milanovića

Kazao je da se i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u svom govoru pred UN-om govorio o BiH pozivajući na uspostavu federalizma i legitimnog predstavljanja, svojim govorima i sam sve više svrstava u tu „crnu internacionalu“.

- Tužno je gledati Milanovića kako na Generalnoj skupštini UN-a govori o federalizmu, posebno o legitimnom predstavljanju - naglašava Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.