REAKCIJE

Suljagić o Dodikovom govoru u Budimpešti: Ima i ozbiljnije ambicije da se nađe na čelu genocidnog poduhvata

Budućnost Evrope je i demografska stabilnost. Ako toga nema, živjet će narod koji nije živio tu, a ne evropski narod, rekao je Dodik

L. M.

Milorad Dodik i Emir Suljagić

Foto: Avaz


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, na Demografskom samitu u Budimpešti rekao da "ebična evropska politika prazni Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja s različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi".

Ne pozivam na mržnju

- Mi smo kršćani i to je moje iskustvo. A iz iskustva mogu reći da muslimani ne napuštaju svoje vrijednosti. Ja ne pozivam na mržnju. Ja ne pozivam na odbacivanje, ali želim skrenuti pažnju na to da je ovo naša najvažnija vrijednost. Samo pozivam na to da odbranimo Evropu, cijelu Evropu, ne samo EU, kojoj je veoma teško vjerovati da će biti odbranjena nastavili se s ovakvim politikama. Jer budućnost Evrope nje samo ekonomija i energetska stabilnost. Budućnost Evrope je i demografska stabilnost. Ako toga nema, živjet će narod koji nije živio tu, a ne evropski narod - dodao je Dodik.

Osim Dodika, na Samitu su govorili mađarski premijer Viktor Orban, slovenački premijer Janez Janša, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i bivši američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence).

Preslikavanje narativa iz osamdesetih

  • Dodik: Budućnost Evrope je i demografska stabilnost

    Dodik: Budućnost Evrope je i demografska stabilnost

    Foto: Screenshot


Komentarišući Dodikovu izjavu o “muslimanima koji ne napuštaju svoje vrijednosti” i od kojih se “Evropa treba odbraniti”, analitičar ESI-a Adnan Ćerimagić napisao je na Twitteru da je ovo “preslikavanje narativa iz osamdesetih godina koji su širili akademici i političari, što je dovelo do balkanskih ratova devedesetih, etničkog čišćenja i genocida”.

Ozbiljne ambicije

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emir Suljagić, smatra da su Dodikove riječi, zapravo, riječi Radovana Karadžića.

-Ovo je doslovno, od riječi do riječi, ono što je govorio Radovan Karadžić. Milorad Dodik je tada bio lojalni poslanik skuštine bosanskih Srba i u tom svojstvu metanisao genocidu. Danas vidimo da ima i ozbiljnije ambicije, naime da se sam nađe na čelu genocidnog poduhvata. Ovi je, naime, izrečena genocidna namjera, kazao je Suljagić.

Više o temi Milorad Dodik

SCENARISTA JASNO PORUČUJE
Isović: Na vlasti su veće budale nego što su bile 90-tih
NA VRH

Podijeli članak na