ODMOTAVA SE KLUPKO

Afera "Antalija" / Dogovor optuženika i sudija: Kako je Ranko Debevec slao "8" na more

Sarajlić i Mehmedagić rezervirali ljetovanje u Beleku još 18. maja, pod uvjetima ranog bookinga

Hotel „Belek“: Cijena noćenja skoro 1.000 KM. Avaz

Piše: Miralem Aščić

24.9.2021

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, nije prekršio mjere zabrane koje su mu bile određene nakon što je uhapšen 14. jula, pa zatim dva dana kasnije pušten na slobodu. Zvanično je to rješenje Suda BiH od 13. septembra ove godine, koje je potpisala sutkinja Tatjana Kosović.


Odbili prijedlog

Osmici je, podsjećamo, Sud BiH 16. jula odredio mjere zabrane, nakon što je prethodno odbijen prijedlog Tužilaštva za jednomjesečni pritvor.

U rješenju Suda BiH tada je precizno navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, “zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom, osim s braniocima“.


Mehmedagić: I prije mjera isplanirao put. Avaz

Međutim, Osmica je sa svjedokom u ovom predmetu Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, otputovao avionom s Aerodroma u Sarajevu 21. jula u Antaliju. Putovanje se desilo svega pet dana nakon određivanja mjera.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu “Avaza”, Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji, a u Sarajevo su se vratili 30. jula. Potvrđuju to i zvanični podaci Granične policije.

No, Sud BiH, na čijem je čelu Ranko Debevec, donio je rješenje da mjere nisu prekršene jer nema dokaza da su svjedok i osumnjičeni uopće razgovarali o predmetu. Ni u Antaliji ni na svadbi kćerke Bakira Izetbegovića.


Nema osnova

Ali novi dokazi, u koje je „Avaz“ imao uvid, pokazuju da su Sarajlić i Mehmedagić rezervirali ljetovanje još 18. maja, pod uvjetima ranog bookinga, za period od 21. do 30. jula. Saznajemo da su ljetovali, zajedno s porodicama, u hotelu „Limak Atlantis Belek“.

Zanimljivo je da je plaćanje izvršeno gotovinom 18. maja i 17. jula, dan nakon što je Osmica pušten na slobodu.


Debevec: Nije prvi put pomogao direktoru OSA-e. Avaz

Sve su rezervirale i platile njihove supruge Amela Šehović i Emina Sarajlić, s tim da su Sarajlići odmah platili cijeli iznos 18. maja, a Mehmedagići u dva navrata.

Panika je nastala kada je Osmica uhapšen i bilo je upitno cijelo ljetovanje. Ali kao spasilac se ukazao Debevec, Mehmedagićev intimus. Da prvom čovjeku tajne službe ne bi propao odlazak na more, Sud je odlučio da nema osnova da se on pritvori. Tako je Osmica iz Pritvorske jedinice Suda BiH otputovao za Antaliju. I fotografije koje su u posjedu „Avaza“ to potvrđuju.

Luksuzno ljetovalište "Belek" u Antaliji. Avaz

Koliko košta ljetovanje

Kada se na bookingu pretražuju informacije u vezi s boravkom u hotelu „Limak Atlantis Belek“, dobije se podatak da je cijena ljetovanja za četiri osobe bez djece u oktobru za devet dana 5.580 eura.

To znači da je sredinom jula cijena boravka mnogo viša i kreće se između 6.000 i 8.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.