OPROŠTAJ

Održana komemoracija prof. dr. Šefkiji Čekiću: Mnogi su ga zvali ocem Koridora 5C, a mi smo ga zaista doživljavali kao drugog oca

Ono što radi Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca danas, bila je vizija profesora Čekića i ostalih osnivača, naveo je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj

Komemoracija u čast prof. dr. Šefkije Čekića. Arhiv / L. Memčić

Piše: L. Memčić

24.9.2021

Brojni akademici, porodica i prijatelji oprostili su se na današnjoj komemoraciji u čast profesora prof. dr. Šefkije Čekića koji je preminuo jučer. 

Dženaza će biti klanjana sutra u Gusinju, Crna Gora.

Komemoracija je počela minutnom šutnje i učenjem fatihe.

Ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije prisutnima se obratio dekan prof. dr. Amel Kosovac.

Komemoracija je počela minutnom šutnje i učenjem fatihe. L. Memčić

Rekao je da je prof. Čekić ostavio neizbrisiv trag za cijelu bh. akademsku zajednicu.

- Bosanskohercegovačko društvo ostalo je bez velikog akademika. Prof. Čekić njegovao je interes za razvoj saobraćajne struke - kazao je Kosovac.

Istakao je brojna priznanja koje je Čekić postigao.

- Mnogi su ga zvali ocem Koridora 5C, a mi na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije smo ga zaista doživljavali kao drugog oca - naglasio je Kosovac.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rıfat Škrijelj istakao je zasluge profesora Čekića za razvoj bh. akademske zajednice.

- Bio je jedan od najboljih poznavalaca geoprometnog područja BiH i cijeli svoj život se zalagao za razvoj saobraćaja - rekao je Škrijelj.

Istakao je da se od 29. marta 1991. godine poznaje sa Čekićem te da je njegovom smrću potresen.

Rekao je da je Čekić iza sebe ostavio uređen Fakultet za saobraćaj i komunikacije te dao doprinos za razvoj novih studijskih programa.

- Drugo područje na kojem je nesebično davao sebe je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca. Ono što radi Vijeće kongresa danas, bila je vizija profesora Čekića i ostalih osnivača - naveo je Škrijelj.

Poslije komemoracije, prijatelji i kolege se upisivali u knjigu žalosti. L. Memčić

Naglašeno je da je zasluga profesora Čekića i organizacija otpora u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

Nakon komemoracija otvorena je knjiga žalosti u koju su se upisivali prijatelji i kolege koji se opraštaju od Čekića.

Profesor Čekić bio je dugogodišnji dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Rođen je 1935. godine u Gusinju, Crna Gora. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju. Bio je član Glavnog odbora sindikata za saobraćaj Jugoslavije.

Objavio je više od 100 naučnih i stručnih radova, te knjiga, među kojima su "Ekonomika i organizacija saobraćaja", "Saobraćajni sistemi", "Sandžačko pitanje" i "Bosna raskrsnica Evrope".

Bio je član Izvršnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, član Znanstvenog vijeća za promet HAZU te član Senata Univerziteta u Sarajevu.

Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vijencem, Zlatne Plakete HAZU, Zlatne značke Saveza sindikata Jugoslavije, 15-aprilske nagrada Jugoslovenskih željeznica.

Živio je i radio u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.