REAGIRANJA

Sastanak Predsjedništva VSTV-a BiH i OSA-e bio je isključivo službene prirode

Nakon održanog sastanka predsjednik Lagumdžija je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH

Fu. M.

VSTV: Sastanak bio službene prirode

Foto: Avaz


Povodom informacija objavljenih u pojedinim medijima vezano za sastanak Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića i saradnika, reagirali su iz VSTV-a.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Sastanak između Predsjedništva VSTV-a BiH i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića sa saradnicima je organizovan po prijemu Informacija/dokumenta od strane OSA-e i na prijedlog za održavanje sastanka sa rukovodstvom VSTV-a BiH upućenog od strane OSA-e.

Ispred Predsjedništva VSTV-a BiH sastanku, koji se održao 09.06.2021. godine u prostorijama VSTV- BiH, su prisustvovali predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan. Potpredsjednica Biljana Simeunović je bila opravdano odsutna.

Nakon održanog sastanka predsjednik Lagumdžija je obavio konsultacije sa članovima Predsjedništva VSTV-a BiH te je navedene Informacije proslijedio glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnoj disciplinskoj tužiteljici Ureda disciplinskog tužioca jer su iste sadržavale podatke o eventualno protivpravnim radnjama nosioca pravosudne funkcije, odnosno podatke koji su imali obilježja disciplinskog prekršaja.

Predsjednik Lagumdžija je takođe na prvoj sjednici VSTV-a BiH koja je održana nakon sastanaka sa predstavnicima OSA-e, pod tačkom Dnevnog reda „Informacija o aktivnostima predsjednika“ informisao članove VSTV-a BiH o održavanju sastanaka sa direktorom OSA-e i njegovom sadržaju.

U vezi sa navedenim, VSTV BiH želi istaći da je sastanak bio isključivo službene prirode i zvaničnog karaktera i da su bilo kakve konotacije koje se pridaju ovom sastanku u pojedinim medijima netačne - navodi se u saopćenju VSTV-a. 

NA VRH

Podijeli članak na