IZRAZILI ZABRINUTOST

OSCE: Tražimo hitnu istragu ciljane online kampanje mržnje usmjerene protiv medija

Namjerna upotreba govora ispunjenog agresivnošću i mržnjom u svrhu napada na medijske radnike zbog posla koji obavljaju djeluje obeshrabrujuće

E. T.

OSCE: Nadležni organi moraju primijeniti sva zakonom dozvoljena sredstva

Foto: Avaz


Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Kathleen Kavalec, danas su zajednički osudile ciljanu kampanju mržnje u online sferi, usmjerene protiv nekoliko medijskih radnika u BiH, te pozvale nadležne institucije da poduzmu efikasne mjere u cilju pokretanja istrage i krivičnog gonjenja počinilaca, u skladu sa zakonom.

Prema tvrdnjama Udruženja BH novinari (BHN), u BiH je u proteklih nekoliko dana na online platformama uočen porast broja komentara usmjerenih protiv novinara, kojima se ispoljavaju mržnja, agresivnost i nacionalizam. Osobe koje su se našle na meti navedenih komentara su generalna sekretarka BHN-a Borka Rudić, glavni urednik i novinar TV N1 Amir Zukić i Nikola Vučić, te profesorica žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Lejla Turčilo.

- Namjerna upotreba govora ispunjenog agresivnošću i mržnjom u svrhu napada na medijske radnike zbog posla koji obavljaju djeluje obeshrabrujuće, te time umanjuje ne samo sposobnost tih radnika da obavljaju svoju dužnost prema javnosti u demokratskom društvu, već i njihovu fizičku sigurnost, budući da se nasilje ispoljeno u online sferi može preliti i u stvarni život - izjavila je predstavnica Ribeiro. 

Nadležni organi moraju primijeniti sva zakonom dozvoljena sredstva u cilju brze i efikasne istrage i krivičnog gonjenja počinilaca. 

- Kao i u cilju borbe protiv govora mržnje u online sferi, da bi time stvorili sigurno okruženje za rad medija u ovoj zemlji. Veoma sam uznemirena zbog najnovijih slučajeva zastrašivanja i prijetnji upućenih javnim ličnostima u BiH. Kampanja blaćenja profesorice Lejle Turčilo, Borke Rudić, Nikole Vučića, Amira Zukića i drugih, predstavlja prijetnju po njihovu sigurnost. Pozivam nadležne organe da poštuju obaveze ove zemlje prema OSCE-u i omoguće novinarima i borcima za slobodu izražavanja da rade u sigurnom okruženju bez zastrašivanja - izjavila je ambasadorica Kavalec.

NA VRH

Podijeli članak na