PREDSJEDNICA RS

Željka Cvijanović o odluci Ustavnog suda: Neko ko je trebao da bude glavni zaštitnik Ustava i ustavnosti, mijenja Ustav i kreira neka nova pravila

Sve ono što se dešavalo nakon toga kroz nametanje odluka visokih predstavnika, posljednjih godina i kroz intervencije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jesu izmjene ustavnog sistema, navela je Cvijanović

Predsjednica RS Željka Cvijanović. Agencije

A. Ka. / Srna

24.9.2021

Predsjednica RS Željka Cvijanović (SNSD) izjavila je, komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je Zakon o šumama RS neustavan, da je riječ o uzurpaciji entitetskih nadležnosti.

Ranije smo vidjeli za poljoprivredno zemljište (Ustavni sud Bosne i Hercegovine je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu ocijenio kao neustavnim, op.a.) i ko zna šta će im još pasti na pamet - rekla je Cvijanović večeras novinarima u Banjoj Luci.

Adekvatan odgovor

Prema njenim riječima, važno je da RS ima adekvatan odgovor na to, odnosno adekvatne odluke kroz entitetske institucije, kako bi se svi tokovi i devijacije vratili u redovne ustavne tokove. Naglasila je da je RS dala saglasnost za, kako je izjavila, jedan sasvim drugačiji ustavni milje.

- To je ono što smo dobili kroz Aneks IV Dejtonskog sporazuma i što je postiglo opću saglasnost u Bosni i Hercegovini. Sve ono što se dešavalo nakon toga kroz nametanje odluka visokih predstavnika, posljednjih godina i kroz intervencije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jesu izmjene ustavnog sistema - navela je Cvijanović.

Zabrinjava je, kako je kazala, nedostatak pravne sigurnosti.

Nova pravila

- Neko ko je trebao da bude glavni zaštitnik Ustava i ustavnosti, mijenja Ustav i kreira neka nova pravila i to su nedopustive stvari. Cijenim da je razlog za to što je Bosna i Hercegovina jedan eksperiment u kojoj, nažalost, još uvijek sjede tri stranca kao sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i zajedno služe kao glasačka mašinerija najčešće sa bošnjačkim sudijama i dovode do ovakvih situacija - zaključila je Cvijanović.

Ponovila je da vjeruje u RS i njen institucionalni odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.