NA DANAŠNJI DAN

Rođen Majkl Daglas, a 25 godina kasnije i njegova današnja supruga Ketrin Zeta Džons

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o embargu na oružje Jugoslaviji i pozvao jugoslovenske lidere da prekinu sukobe

Majkl Kirk Daglas i Ketrin Zeta Džons. Agencije

Piše: N. Aj.

25.9.2021

Danas je subota, 25. septembar, 268. dan 2021. godine. Do kraja godine ima 97 dana. Na današnji dan desile su se brojni događaji koji su obilježili kako domaću tako i svjetsku historiju.

U Nju Brunsviku, Nju Džersi, 1944. rođen jeMajkl Kirk Daglas (Michael Kirk Douglas), američki glumac i producent. 1976. je osvojio Oskara kao producent filma "Let iznad kukavičijeg gnijezda" (Lov na zeleni dijamant, Dragulj s Nila, Fatalna privlačnost...)

1345. Nakon tri godine bezuspješnih pokušaja, srpski car Dušan osvojio grad Ser, čime je došao u posjed puteva koji su vodili u Trakiju i ka poluostrvu Halkidiki, gdje se nalazi Sveta gora.

1513. Španski istraživač Vasko Nunjes de Balboa prešao je Panamski pojas i postao prvi Evropljanin koji je vidio Tihi okean.

Španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju

1555. Sklopljen Augsburški vjerski mir između njemačkog kralja Ferdinanda I i luteranskih knezova kojim su izjednačena prava luterana (protestanata) i rimokatolika. Usvojen je zakon o slobodi vjeroispovijesti po principu Cuius regio, illius religio (čija je zemlja, onoga je i vjera).

1823. Vuku Stefanoviću Karadžiću dodijeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni.

1849. Umro austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johan Štrasus Stariji (Strauss). Komponovao je više od 150 valcera, kadrile, marševe i polke.

1866. Rođen američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju nasljednih svojstava.

1932. Španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju - pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939., kada je Francisco Franco došao na vlast.

Preminuo Johan Štrasus Stariji. Agencije

Prvi transatlantski telefonski kabl

1956. U upotrebu pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Njufoundlanda u Kanadi.

1962. Soni Liston (Sonny) postao je svjetski bokserski šampion teške kategorije kada je u Čikagu u prvoj rundi nokautirao Flojda Petersona (Floyd Patterson).

1969. U Svanseju u Velikoj Britaniji rođena Ketrin Zeta Džons (Catherine Zeta-Jones), engleska glumica.

1970. U Lokarnu umro njemački pisac Erih Maria Remarke (Erich Maria Remarque), koji se proslavio antimilitarističkim romanom "Na Zapadu ništa novo". Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Njemačkoj. Izbjegao je 1939. u SAD.

1973. Američki vasionski brod "Skylab 2" spustio se u Pacifik sa tri člana posade, koji su proveli 59 dana u orbiti oko Zemlje.

Majkl Kirk Daglas i Ketrin Zeta Džons u mlađim danima. Majkl Kirk Daglas i Ketrin Zeta Džons

1990. Vijeće sigurnosti UN-a uvelo vazdušni embargo nad Irakom i okupiranim Kuvajtom, kojim se zabranjuju svi letovi, osim humanitarnih.

1991. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o embargu na oružje Jugoslaviji i pozvao jugoslovenske lidere da prekinu sukobe.

1992. Moskva i Vašington odbacili jedan od posljednjih ostataka hladnog rata, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i američkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD.

1997. Britanski supersonični automobil postavio u Nevadi novi svjetski rekord postigavši brzinu od 1.142 kilometra na sat.


Sefer Halilović se predao, umro Sulejman Tihić

2001. Sefer Halilović, general Armije RBiH, dobrovoljno se predao Tribunalu u Haagu. Optužen da je u septembru 1993. učestvovao u masakru nad 60 hrvatskih civila u Grabovici. U novembru 2005. u nedostatku dokaza oslobođen je krivice.

2014. Umro Sulejman Tihić, bh. političar, bivši član Predsjedništva BiH i dugogodišnji predsjednik SDA.

2016. U Republici Srpskoj održan referendum o Danu RS (9. januar), koji je Ustavni sud BiH zabranio. Na referendum je izašlo 624.190 građana, odnosno 51,17 posto upisanih u glasački spisak.

2017. Kurdi na sjeveru Iraka na referendumu glasali za nezavisnost. Zvanični Bagdad odbio da prizna rezultate referenduma kao i sve velike sile i susjedne zemlje, osim Izraela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.