SARAJEVO

Vlada KS zatražila od ministrice Jelke Miličević da poništi odluku o zamjeni fiskalnih kasa

Ukoliko Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja

Vlada KS poslala zahtjev ministrici Miličević. Arhiv

Z. K.

25.9.2021

Vlada Kantona Sarajevo od federalne ministrice finansija, Jelke Miličević, zatražila je da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naime, prema ovom pravilniku privrednici moraju kupiti nove kase. 

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja.

Ministarstvo finansija Fedracije Bosne i Hercegovine objavilo je u Službenim novinama Federacije BiH novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH uprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa, a koja je u Republikici Srpskoj već počela.


Zahtjev Vlade KS. Print Screen

- Imajući u vidu posljedice skoro 18-mjesečne pandemije koronavirusa kao i opće uslove poslovanja, smatramo da je ovo novi udar na poslovne subjekte, te stoga tražimo da Vlada KS traži od Ministarstva finansija FBiH da stave van snage ovaj Pravilnik. Također, kao Vlada KS tražimo da Ministrica Ministarstva finansija FBiH, Jelka Miličević, ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje - rekli su iz Vlade KS.

SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić navodi da se softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekat kao i zamjenom fiskalnih kasa, ali da takav način nažalost ne odgovara ministrici i kompanijama koje zarađuju od prodaje uređaja.

Softverska fiskalizacija funkcioniše po drugačijem principu koji ne zahtjeva postojanje uređaja, nego korisnici moraju kupiti softver kojem mogu pristupiti sa svojim računara i mobilnih telefona i na taj način izdavati račune.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.