AKCIJA KONAK

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za tri uhapšena pripadnika Granične policije BiH

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti

Oglasilo se Tužilaštvo BiH. Arhiv

N. Aj.

25.9.2021

Oglasilo se Tužilaštvo BiH o jučerašnjoj akciji SIPA-e u kojoj su uhapšene tri osobe.

- Nakon ispitanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica odlučila je uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih - saopćeno je iz Tužilaštva.

Prema tome, tužiteljica će uputiti prema Sudu BiH prijedloga za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Raković Rejhana, rođenog 1980. godine u Bihaću, Saličinović Ensara, rođenog 1991. godine u Sarajevu i Čakić Kenita, rođenog 1994. godine u Bugojnu.

- Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom natječaja za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiHPritvor je zatražen kako bi Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA i ostalim partnerskim institucijama i agencijama, moglo neometano nastaviti i okončati istragu protiv navedenih osumnjičenih - navodi s eu saopćenju.

Također, iz Tužilaštva BiH su naveli da je tokom izvršenih pretresa kod jednog osumnjičenog pronađen novac koji potiče iz počinjenog kaznenog djela.

- U narednom periodu predstoji više potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja, zbog kojih je potrebno da osumnjičeni budu u pritvoru kako ne bi mogli ometati istragu i rad policijskih organa. Mjera pritvora bit će predložena iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto - zaključeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora bit će upućen Sudu BiH a Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.