SKOPLJE

Čengić: Kroz provođenje "Zelene agende" brinuti o radnicima i cijeni električne energije

Očekujem od EU da pomogne BiH da što bezbolnije prođemo proces energetske tranzicije zbog naše djece, rekao je Irfan Čengić

U Skoplju se održava Socio-ekološki forum Skopje 2021. Agencije

Piše: A. Ka.

25.9.2021

U Skoplju se održava Socio-ekološki forum Skopje 2021 koji su otvorili premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Premijer Kosova Albin Kurti, na kojem su se okupili socijaldemokratski lideri i zvaničnici iz Zapadnog Balkana na temu pravedne tranzicije prema ostvarivanju ciljeva iz zelene agende za Zapadni Balkan do 2050. godine.

- U dva mandata Vlade koje vodim, jedno od naših središnjih opredjeljenja od 2017. do danas, je postaviti energetske politike u Republici Sjevernoj Makedoniji na stabilnu dugoročnu osnovu zasnovanu na čistoj zelenoj energiji kako bi se osigurali uvjeti za održivu ekonomski rast naše zemlje, zdrav okoliš i nova radna mjesta. Naš novi Zakon o energetici u potpunosti je u skladu s propisima EU, kao i s Energetskom zajednicom, te omogućuje provedbu nove Strategije razvoja energetike do 2040. godine i Nacionalnog klimatsko-energetskog plana -  istakao je premijer Zaev u svom izlaganju.

Jedan od panelista na forumu je bio i zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić koji je govorio o energetskoj tranziciji i problemima sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina a posebno u očuvanju radnih mjesta i prihvatljivih cijena električne energije u tom procesu.

U Skoplju se održava Socio-ekološki forum Skopje 2021. Agencije

- Očekujem od EU da pomogne BiH da što bezbolnije prođemo proces energetske tranzicije zbog naše djece. Ali prioritet mora biti i očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih radnih mjesta posebno u izgradnji infrastrukture gdje bi dio radnika iz energestkog sektora mogao preći. Posebno je važno u tom procesu osigurati pristupačne cijene električne energije za stanovništvo i privredu i energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine - istakao je Čengić.

Također je naglasio da EU ima obavezu pomoći u izgradnji obnovljivih izbora energije prije svega u solarnim panelima i vjetroparkovima, saradnji sa sindikatima i osiguranje programa za radnike, subvencije cijene električne energije za socijalno ugrožene građane, otvaranje radnih mjesta koje će biti supstitucija izgubljenim radnim mjestima te edukacija javnosti i promocija Zelene agende za Zapadni balkan.

Premijer Zaev je također naglasio da prioritet socijaldmeokrata na Zapadnom Balkanu zaštita radnih mjesta zbog čega je njegova Vlada insistirala da na svaki 1MW se mora zaposliti jedan radnik na mjestima gdje su ugašene termoelektrane a izgrađeni objekti obnovljivih izvora energije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.