NAKON TRAGEDIJE

Velika tuga u Neumu: Djedu i baki ubijena djeca su bila velika radost

Neum je u nedjelju bio gotovo pust grad, tek su se rijetki prolaznici mogli sresti po neumskim ulicama

Slobodna Dalmacija

Neum danas

Foto: Slobodna dalmacija


Kad su dječica ljetos bila u Neumu kod bake i djeda, niko ni u najcrnjim mislima nije mogao naslutiti da će to biti njihov posljednji dolazak.

Zla sudbina koju im je namijenio njihov otac u trenutku pomračenja uma zauvijek je otrgnula sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka iz majčina zagrljaja, ali i zagrljaja bake, djeda i ujaka, koji su se svaki put iznova radovali njihovu dolasku u Neum.

Neum je u nedjelju bio gotovo pust grad, tek su se rijetki prolaznici, nešto domaćih i malo više gostiju, mogli sresti po neumskim ulicama. Grad se zatvorio i tuguje, saosjeća s porodicom ubijenih mališana, piše Slobodna Dalmacija.

Niti jedem niti pijem

Muzika je utihnula i u neumskim kafićima. Sumorno nedjeljno poslijepodne. Tuga u ožalošćenoj porodici, ali i po gradu.

- A šta ću vam reći. Povazdan plačem. Otkad sam čula da su djeca ubijena, niti jedem niti pijem - rekla nam je jedna postarija gospođa u Neumu.

- Koliko čovjek može poludjeti da ubija vlastitu djecu. Jutros sam bila u crkvi, molila sam za tu jadnu djecu. I za njihovu majku, da joj Bog da snage da izdrži ovu bol - rekla je gospođa koja se predstavila kao Marija.

Djed ubijene dječice ugledni je građanin Neuma, vlasnik prestižnog hotela. Svi ga poznaju, kako njega tako i porodicu, pa je tuga tim i veća. Na plaži ispred hotela kupa se nekolicina stranaca, uglavnom Poljaka. Čuli su za tragediju i saosjećaju s ožalošćenom porodicom.

Baki i djedu bili su velika radost

Prodavačice u okolnim dućanima i suvenirnicama odmahuju rukama.

- Tragedija i što drugo reći - kažu nam kratko.

Neke od njih poznavale su djecu, viđali su ih na plaži s bakom. Kažu da oca monstruma nisu primijetile. Uglavnom su djeca bila s mamom, bakom i djedom po majci.

- "Neum vam je mali grad, šta nas ovdje ima. Svako svakoga poznaje. Ma vidjela sam ljetos djecu. Kako su bila krasna, lijepo odgojena, poslušna. Baki i djedu bili su velika radost. A vidite danas kolika je tuga opasala tu porodicu  rekla nam je jedna komšinica porodice iz neumskog naselja Surdup.

U Neumu pozdravljaju odluku načelnika da se na dan pokopa u čitavoj općini proglasi dan žalosti.

NA VRH

Podijeli članak na